Working class and voting behavior in Turkey: Blue collar workers
Türkiye'de işçi sınıfı ve oy verme davranışı: Mavi yaka işçiler
- Tez No: 347199
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İşçi Sınıfı, Türkiye'de Emek Tarihi, Oy Verme Davranışı, Working Class, History of Labor in Turkey, Voting Behavior v
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 373
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de mavi yakalı işçilerin oy verme davranışlarını incelenmiştir. Demografik, sosyal değişkenlerin ve siyasal yaklaşımların işçilerin tercih ettikleri siyasi partilere olan etkileri üzerinde durulmuştur. Çalışma kapsamında işçi sınıfı kavramına dair geleneksel ve güncel kuramsal yaklaşımlar da ele alınmış, sınıf kavramının oy verme davranışı ile ilişkisi sorgulanmıştır. Ayrıca Osmanlı'dan günümüze işçi sınıfının gelişimine dair ikincil kaynaklar üzerinden geliştirilen bir tarihsel analize de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, voting behavior of the blue collar workers in Turkey was examined. The effects of demographic, social variables and political approaches on workers' choices of political parties were scrutinized. Within the scope of the study, traditional and contemporary theoretical approaches to the concept of working class were dealt with and the relationship of the concept of class to voting behavior was questioned. Moreover, depending on secondary resources a historical analysis of the development of working class from Ottoman period to modern-day was involved.