Export behavior of Turkish manufacturing firms, 1989-2010 periods
1989-2010 yılları arası imalat sanayi firmalarının ihracat davranışları
  1. Tez No: 347265
  2. Yazar: ASLIHAN ATABEK DEMİRHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ERCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İhracat davranışları, firma heterojenliği, firma düzeyinde analiz, mikroekonometri, Türkiye, Export behavior, firm heterogeneity, firm-level analysis, microeconometrics, Turkey
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Bu tez, Türk imalat sektöründe faaliyet gösteren firmaların 1989-2010 dönemine ait verilerini kullanarak ihracat davranışlarını incelemektedir. Bu zamana kadar Türkiye'nin ihracat performansı makro-bazda birçok çalışmaya konu olmuştur. Ancak, son dönemde gelişmekte olan literatürün aksine, firma-bazlı analize yeterli önem gösterilmemiştir. Ön inceleme sonuçları ihracatçı firmaların üstünlüğüne işaret etmektedir. Türk imalat firmaları için, kendi kendine seçim (self-selection) ve ihracat yaparak öğrenme (learning-by-exporting) hipotezlerinin gözlenen ihracat priminin kaynağını açıklamada geçerli olduğu gözlenmiştir. Devingen kesitli seçim model sonuçları battı maliyetlerinin varlığını desteklemektedir. Buna ek olarak, battı maliyetlerin krizlerle birlikte değiştiği gözlenmiştir. Battı maliyetlerin varlığı firmaların ihracat piyasalarına giriş zamanlama kararlarını da etkileyebilmektedir. Süre modelleri kullanılarak firmaların ihracat piyasalarına giriş-çıkış devingenleri incelenmiştir. İhracat piyasasına girişte iç piyasada daha az kar elde eden firmaların kendi kendilerini seçtikleri gözlenmiştir. Ayrıca, kalite rekabetinin ihracatçı olmak için ön şart olmasa dahi uluslararası piyasalarda sağ kalım için gerekli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Krizlerin ihracat davranışları üzerindeki etkisi yoğunluk (intensive) ve yayılma (extensive) ticaret marjları çerçevesinde incelenmiştir. Tahmin sonuçları, 1994 ve 2001 krizlerinde, toplam ihracatta gözlenen artışlarda sırasıyla yayılma ve yoğunluk ticaret marjlarındaki artışların etkili olduğunu göstermiştir. 2008 krizi ile birlikte ihracatta gözlenen belirgin düşüşün her iki ticaret marjında gözlenen düşüşten kaynaklandığı sonucuna varılmıştır. Bu tezin mevcut yazına önemli birkaç katkısı olmuştur. İlk olarak gittikçe gelişen ve büyüyen yazına Türkiye verisi kullanarak katkıda bulunmuştur. Daha sonra, önceki diğer çalışmalarda yapılanın aksine, bu tezde ihracat davranışları farklı yönleri ile ele alınmıştır. Ayrıca, veri setinin ve Türkiye ekonomisinin avantajı kullanılarak farklı türdeki krizlerin ihracat davranışları üzerindeki etkileri incelenmiş ve şokların ihracat davranışları üzerindeki etkisini konu alan yazına katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Using firm-level data of manufacturing sector during the period 1989-2010, this thesis explored the export behavior of firms in Turkey. Up to date, Turkey?s export performance has been analyzed from macro perspective extensively. However, far too little attention has been paid to firm-level analysis contrary to ongoing and growing empirical literature. The preliminary analysis revealed the superiority of exporting firms. Both self-selection and learning-by-exporting are found to be valid explanation for the source of this observed export premium. Dynamic discrete choice model results provide supportive evidences for the existence of sunk-costs. Besides, it is observed that sunk-costs varied during the crises. Sunk-costs not only shape export decision but also affect timing decision. The exit and entry dynamics of the firms has been studied using duration analysis. Results showed self-selection of less profitable firms into export markets and importance of non-price competition for the survival of exporters. Impact of crises on export behavior has been examined by regarding extensive and intensive margins of exports separately. The findings implied that for 1994 crisis increase in extensive margins, for the case of 2001 crisis increase in intensive margin and for 2008 crisis decline both in extensive and intensive margins of exports dominated. This thesis makes several noteworthy contributions to the existing literature. First, it contributed to the ongoing and growing empirical literature using Turkish data. Secondly, unlike, existing studies that investigate single feature of the export behavior, in this thesis, using different approaches the issue has been analyzed extensively. Moreover, using advantage of the data set and Turkish economy, the impact of different types of crisis on export behavior has been analyzed and contributed to the literature that studies the impact of shocks on export behavior.