Two essays on real estate economics and finance
Emlak ekonomisi ve finansmanı üzerine iki çalışma
- Tez No: 347271
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Emlak Piyasaları, Para Politikası, Değişen Varyansa Dayalı Tanımlanma, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Enflasyona Karşı Koruma, Real Estate Markets, Monetary Policy, Identification through Heteroskedasticity, Real Estate Investment Trusts, Inflation Hedging
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu tez emlak ekonomisi ve finansmanı üzerine farklı ancak birbiriyle ilişkili iki farklı çalışmadan meydana gelmiştir. İlk bölümde, para politikası kararlarının emlak piyasası ile ilişkili sektör hisse senedi fiyatlarına etkisi tahmin edilerek para politikasının emlak ile ilişkili sektörlere aktarımı incelenmiştir. Bu çalışmada hisse senedi fiyatları ile para politikası arasındaki ilişkinin ekonometrik olarak analizinde sıkça rastlanan içsellik ve dışlanmış değişken sorunları da dikkate alınarak değişen varyansa dayalı bir tanımlama yöntemi kullanılmıştır. Ampirik sonuçlar para politikasının emlakla ilişkili sektörlere aktarımının kuvvetli olduğunu ve çalışmada uygulanan tanımlama yaklaşımının benzer çalışmalarda sıkça kullanılan vaka çalışması yaklaşımına kıyasla, belirgin olmamakla birlikte, daha iyi sonuçlar verdiğini göstermiştir. İkinci bölümde, Türk gayrimenkul yatırım ortaklıklarının (GYO) eflasyona karşı kısa vadede koruma sağlayıp sağlamadığı firma verileri, toplulaştırılmış borsa endeksleri ve panel veriler kullanılarak GYO getirilerinin enflasyondaki değişimlere verdiği tepki tahmin edilerek araştırılmıştır. Çalışmada kullanılan spesifikasyon GYO getirilerinin enflasyondaki artışlar ve azalışlara farklı tepki vermesine imkan vermiştir. Ampirik sonuçlar bu asimetrik spesifikasyonun tahminde belirgin bir iyileşme sağladığını ve Türk GYO?ların artan enflasyona karşı koruma sağlamadığını göstermiştir. Öte yandan, enflasyonda azalış olması durumunda ise Türk GYO?ları değer kaybetmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis presents two studies on real estate economics and finance which are separate but interrelated. The first chapter investigates the transmission of monetary policy to real estate-related industries in Turkey by estimating the effect of policy decisions on the stock prices of real estate-related industries. The study addresses endogeneity and omitted variable problems inherent in the relationship between stock prices and monetary policy by employing a heteroskedasticity based identification set-up. The empirical results indicate that the impact of monetary policy on the real estate-related industries is strong and the identification set-up employed in the study weakly improves the results obtained by using the straightforward event study approach which is widely used in the related literature. The second chapter assesses the short-run inflation hedging ability of Turkish real estate investment trusts (REIT) by estimating the response of REIT returns to changes in inflation using individual firm data, aggregated index data and panel data. The specification used in the study allows asymmetry in the responses of REIT returns to increases and decreases in the inflation. Empirical results indicate that allowing for asymmetric responses significantly improves the estimations and Turkish REITs act as perverse hedges against rising inflation. On the contrary, Turkish REITs depreciate when inflation decreases.