A comparative narratological analysis of the representation of women in Homer's the Odyssey and Joseph Conrad's Heart of Darkness
Homeros'un Odysseia ve Joseph Conrad'ın Heart of Darkness adlı eserlerinde kadın temsilinin karşılaştırmalı anlatıbilimsel analizi
  1. Tez No: 347281
  2. Yazar: TUĞÇE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF ÖZTABAK AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: The Odyssey, Heart of Darkness, Kadın, Ataerkillik, Anlatıbilim, The Odyssey, Heart of Darkness, Women, Patriarchy, Narratology
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Joseph Conrad'ın Heart of Darkness eseri Afrika'daki batı sömürgeciliği ile ilgili birçok detay içermesi dolayısıyla sıklıkla postkolonyal bir perspektiften incelenir. Roman, sömürge faaliyetlerini ve etkilerini göstermenin yanısıra, batı toplumunda kadının ötekileştirmesini de gözler önüne serer. Bu tez Homeros'un Odysseia ve Joseph Conrad'ın Heart of Darkness adlı eserlerinde yer alan kadın temsilinin karşılaştırmalı anlatıbilimsel bir analizidir. Bu iki eser arasında“hikaye”,“metin”ve“anlatım”öğeleri açısından birçok benzerlik vardır. Her iki eserde de erkekler ana karakter iken kadınlar bu erkeklerin hikayelerinin dışında kalır. Buna ek olarak, ana karakter olan erkekler farklı maceralar yaşarken, kadın karakterler hiçbir macera yaşamaz ve evlerinin sınırları içerisinde temsil edilirler. Ayrıca anlatıcılar da kadın karakterler hakkında sınırlı miktarda bilgi verirler. Fakat, Homeros'un aksine, Conrad kadınların bu şekilde hiyerarşik temsilini eleştirmek adına bazı ironik durumlar ortaya koyar. Conrad, hem hikaye hem de karakter oluşumunda, Homeros'un antik epiğinden ataerkil batı toplumlarında kadınların süregelen ötekileştirilmesini göstermek için faydalanır.
Özet (Çeviri)
As Joseph Conrad's Heart of Darkness includes a lot of details about western colonialism in Africa, it is usually studied from a postcolonial perspective. In addition to showing the colonial activities and their effects, the novel also lays bare women's marginalization in the western society. This thesis is a comparative narratological analysis of the representation of women in both Homer's The Odyssey and Joseph Conrad's Heart of Darkness. There are many similarities between these two works in terms of“story,”“text,”and“narration”. In both of these texts, men are the protagonists but women are on the periphery of these men's stories. In addition to this, while male protagonists go through different adventures, female characters stay still and they are located in their houses. The narrators also give limited information about female characters. However, unlike Homer, Conrad creates some ironic situations to criticize such hierarchical portrayals of women. He makes use of Homer's ancient epic both in the construction of his plot and characterization to show the ongoing marginalization of women in patriarchal western societies.