Public policy making in Turkey: Policy transfer, bureaucratic autonomy and foreign trade companies in the 1980s and 1990s
Türkiye'de kamu siyasası yapma: 1980'ler ve 1990'larda siyasa transferi, bürokratik özerklik ve dış ticaret şirketleri
- Tez No: 347297
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. KEMAL BAYIRBAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Policy transfer, policy network, bureaucratic autonomy, foreign / sectoral foreign trade companies, Turkey
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 416
Özet
Siyasa transferi, siyasa oluşturmanın yaygın bir haline gelmekte ve hatta özellikle kalkınmakta olan ülkelerde siyasa oluşturmanın yerini alacağı iddia edilmektedir. Bu tezde, ileri ülkelerden (Japonya ve İtalya) kalkınmakta olan bir ülkeye (Türkiye) yapılan dış ticaret alanıyla ilgili bir siyasa transferi analiz edilmektedir. Bu tezin ana amacı, siyasa transferinin özellikle kalkınmakta olan ülkelerde geniş kabul gören ve yaygın bir siyasa yapma şekli haline gelip gelemeyeceğinin tespitidir. Bu amaca yönelik olarak, siyasa transferi modeli, kalkınmakta olan ülkelerde transfer sonuçlarına potansiyel etki ihtimali olan bazı kavramlar üzerinden çalışılmıştır. Söz konusu anahtar kavramlar, bürokratik özerklik, seçicilik, devlet müdahalesi, rant arayışı, idari başarısızlık ve pazar hatasıdır. İlk bölümde, Türkiye'nin kalkınmacı ve neo-liberal devletle arasındaki yeri analiz edilmiştir. Daha sonra kademeli olarak siyasa transferi ve anahtar kavramların teorik tartışmları yapılmış ve son olarak da bu kavramlar Dış Ticaret ve Sektörel Dış Ticaret Şirketleri konulu vaka analizinde operasyonel hale getirilmiştir. İleri ülkelerden kalkınmakta olan ülkelere siyasa transferinin farklı ve karışık yöntemler içerdiği, siyasa transferinin hızlandırılmış bir siyasa yapma aracı olmadığı ve siyasa transferi başarı ve başarısızlığında altta yatan transfer koşullarının kritik önemi haiz olduğu ortaya çıkmıştır. Bununla ilgili olarak, siyasa transferinin derecesi, üst düzey ve bilişsel hareket, siyasa transferinin kapsamı, transfer edilen siyasanın yorumlanması ve en önemlisi çok-seviyeli siyasa transferi modellemesi önemli bulgular olarak belirlenmiştir. Anahtar Kavramlar: Siyasa transferi, siyasa ağ yapılanması, bürokratik özerklik, dış ticaret ve sektörel dış ticaret şirketleri, Türkiye
Özet (Çeviri)
The policy transfer is becoming a more widespread form of policy development and is even claimed to replace policy making especially in developing countries. In this thesis, a foreign trade related policy transfer from advanced countries (Japan and Italy) to a developing country (Turkey) is analysed. The main object of the thesis is to identify whether the policy transfer can be a widely accepted and a common form of policy making especially in the case of developing countries. To this end, the policy transfer model is studied with respect to key concepts with a potential to affect policy transfer outcomes in developing countries. Those key concepts are bureaucratic autonomy, selectivity, state intervention, rent seeking, government failure and market imperfection. In the first section, the stance of Turkey between developmental and neo-liberal countries is analysed. The thesis gradually continued to study the theory around the policy transfer and the key concepts finally operationalizing them in the case study of transferring Foreign Trade and Sectoral Foreign Trade Company models. It has been found that policy transfer warrants different and complicated measures in the cases of transfer from advanced to developing countries, it is not a fast way of policy making and the underlying conditions are critical for the policy transfer success or failure. In relation to this, the importance of the degree of policy transfer, elite and cognitive mobilization, scope of the policy search, interpretation of the transferred policy and most importantly multi-level models of policy transfer are stated as important findings.