Reading the crisis of Turkish parliamentary democracy through Carl Schmitt: 1971-1980
Türk parlamenter demokrasisinin krizini Schmitt üzerinden okumak: 1971-1980
- Tez No: 347296
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI ÇIRAKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: devlet, Carl Schmitt, parlamenter demokrasinin krizi, siyasal kavramı, siyasal kutuplaşma, state, Carl Schmitt, crisis of parliamentary democracy, concept of the political, political polarization
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tez, 12 Mart 1971-12 Eylül 1980 arasındaki dönemde Türkiye'nin içinde bulunduğu buhranı, dönemin ana politik unsurlarını ve bunların birbirleriyle ilişkilerini Carl Schmitt'in siyasal kavramı, parlamenter demokrasi eleştirisi ve partizan kavramlarını kullanarak incelemeyi amaçlar. Tezde başlıca ilgilenilen konu parlamento-ordu-partizan ilişkilerinde dost ve düşman ayrımının nasıl oluşturulduğu ve bu tanımlamaların ne gibi kavramlar kullanılarak yapıldığıdır. Bu çalışmaya göre Carl Schmitt'in kavramsal çerçevesi, ilgili dönemde Türk siyasi yaşamını incelemek açısından kullanılmaya değerdir ve 1971-1980 aralığında Türkiye'de parlamenter demokrasinin yaşadığı ve 1980 Eylül ayında ordunun yönetime el koymasıyla sonlanan krizi değerlendirmek için yeni teorik anlayışlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the political conditions of Turkey from March 12 1971 to September 12 1980 with the use of Carl Schmitt's concept of the political, critique of parliamentary democracy and concept of partisan to analyze the relation between main political actors of the period. The main theme of this study is how the friend and enemy distinction would be produced in the interactions of the parliament, the military and partisan and which concepts would be applied to define the friend and enemy. This study argues that the theoretical framework of Carl Schmitt is worth using to examine the given period of Turkish politics. It is also argued that Schmitt's theoretical framework would provide fruitful theoretical perspective to examine the crisis that Turkish parliamentary democracy experienced between 1971 and 1980 which ended up with a military coup.