Institutionalization of human rights in Turkey: Experiences and perceptions of women's human rights activists and state officials
Türkiye'de insan haklarının kurumsallaşması: Kadınların insan hakları savunucuları ve devlet yetkililerinin tecrübeleri ve algıları
- Tez No: 347298
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE ACAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: İnsan Haklarında Kurumsallaşma, Devlet Kuramları, Kadınların İnsan Hakları, Devlet Seçiciliği
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 321
Özet
Türkiye'de 1990'ların başından bu yana devlet tarafından yürütülen insan haklarının kurumsallaşması denemelerinin insan hakları savunucuları tarafından samimiyetsiz görülmesi veya insan hakları alanını sınırlama ya da denetim altında tutma çabaları olarak reddedilmesinin temelinde, Türkiye'nin demokratikleşme sürecini merkez-çevre ikililiği üzerinden anlamlandıran hakim tarihi anlatım ve devletin bağımsız insan hakları kurumlarına geçmişte gösterdiği tahammülsüzlük yatmaktadır. Bu reddedişe kuramsal ve pratik yönlerden karşı çıkılmalıdır. Kuramsal açıdan zaman ve mekandan bağımsız, sosyal aktörleri“şeyleştiren”yaklaşımların aksine, kurumların belirli bağlam ve koşullarda toplumsal aktörler arasında oluşan geçmiş ve günümüzdeki ilişkilerin yürütüldüğü ilişkilerin tezahürü olduğu savunulmaktadır. 17 ilde devlet ve sivil toplum temsilcileriyle yapılan derinlemesine mülakatlar, devletin işbirliği yapma konusunda seçici davranmasına rağmen Doğu'da kadın hakları savunucularının İl İnsan Hakları Kurullarını müzakere ve ağ kurma platformları şeklinde kullandıklarını, böylece kadınların insan haklarının korunmasına önemli katkı sunabildiklerini göstermiştir. Kurullar, yerelliklerde bireysel başvuruları cevaplandırmak için farklı grup aktörleri biraraya getirme konusunda oldukça geniş bir birikime sahiptir. İnsan hakları savunucuları Kurulların faaliyetlerine devam etmeleri ve yeni kurulan Türkiye İnsan Hakları Kurumuna tecrübeleriyle katkı sunmalarını desteklemelidir.
Özet (Çeviri)
This thesis contends that human rights advocates' dismissal of attempts by the state in Turkey to institutionalize human rights since the 1990s as insincere or as efforts to delimit and control human rights advocacy is informed by the dominant historical narrative that posits a center-periphery dichotomy as key to explaining Turkey's democratization process, as well as the actual experiences of the state?s failure to tolerate autonomous human rights institutions. This dismissal is contested on theoretical and practical grounds. A case is made in support of seeing actors as manifestation of past and present relations acted out in specific contexts and thus eschewing characterizations across space and time that reify social actors. In-depth interviews with representatives of the state and civil society organizations in 17 provinces, on the other hand, reveals that despite state selectivity, women?s human rights advocates in the East have managed to turn Provincial and Human Rights Boards into local platforms for deliberation and networking, positively contributing to the protection of women's human rights. The thesis argues that human rights advocates should support the continued operation of the Boards and its contribution to the functioning of the Human Rights Institution of Turkey due to its long experience of bringing a diverse set of actors together in dealing with individual applications at the local level. Kewords: Institutionalization of Human Rights, Theories of State, Women's Human Rights, State Selectivity