Europeanisation of the Turkish energy sector: A case study on the electricity market
Türk enerji sektörünün Avrupalılaşması: Elektrik piyasası üzerine bir inceleme
- Tez No: 347306
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY F. TANRISEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Avrupa Birliği, Avrupalılaşma, Elektrik Piyasası, Turkey, European Union, Europeanisation, Electricity Market
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışma, Türk enerji sektörünün Avrupalılaşmasını, sektörün mevcut durumunu Avrupa standartları ile karşılaştırarak ve elektrik piyasasını örnek bir inceleme olarak kullanarak analiz etmektedir. Bunu yapmak için önce, Avrupalılaşmanın enerji sektöründeki anlamına odaklanmakta ve çeşitli Avrupa enerji stratejisi belgeleri ile 15 Türkiye ilerleme raporundan yararlanarak Avrupalılaşmanın temellerini açığa çıkarmaktadır. Enerji sektöründeki Avrupalılaşmanın üç sütunu güvenlik, rekabetçilik ve sürdürülebilirlik olarak belirlenmektedir. Bu üç sütun, kaynak ve güzergah çeşitlendirmesi, komşularla bütünleşme, yeterli depolama sığasına sahip olma, serbestleşme, yeşil enerji üretimi ve enerji verimliliği olmak üzere yedi ilkeye ayrıştırılmaktadır. Türk elektrik piyasasının Avrupa standartlarıyla uyumluluğu, Avrupalılaşmanın dayandığı üç sütun-yedi ilke yapısına uygun şekilde incelenmekte ve örneklendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses Europeanisation process of the Turkish energy sector by comparing and contrasting the current situation of the sector with the European standards and by using the Turkish electricity market as a case study. In order to do this, it first focuses on the meaning of Europeanisation in energy sector and reveals the fundamentals of it by moving from several European energy strategy documents and 15 Turkey progress reports. The three pillars of Europeanisation in the energy sector are identified as security, competitiveness and sustainability. These three pillars are decomposed into seven principles as diversification of sources and routes, integration with the others, having storage capacities, liberalisation, green energy production and energy efficiency. Compatibility of the Turkish electricity market with the European standards is analysed and exemplified in accordance with the three pillars-seven principles structure upon which Europeanisation depends.