Compliance mechanisms under multilateral environmental agreements a comparative analysis of compliance mechanisms under Montreal and Kyoto Protocols
Çok taraflı çevre anlaşmalarında uygunluğun sağlanması mekanizmaları Montreal ve Kyoto Protokollerinin karşılaştırmalı bir analizi
  1. Tez No: 347307
  2. Yazar: ZERRİN SAVAŞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uygunluğun Sağlanması, Uygunluğun Sağlanması Mekanizmaları, Çok Taraflı Çevre Anlaşmaları, Montreal Protokolü, Kyoto Protokolü, Compliance, Compliance Mechanisms, Multilateral Environmental Agreements, Montreal Protocol, Kyoto Protocol
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 351
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, küresel çevre yönetiminin temel sorunlarından biri olan uygunluğun sağlanması konusunda, çok taraflı çevre anlaşmaları altında kurulan uygunluğun sağlanması mekanizmaları kapsamında, detaylı bir inceleme yapmaktır. Bu bağlamda, çalışmada temel olarak uygunluğun sağlanması mekanizmalarının tarafların çok taraflı çevre anlaşmaları altındaki taahhütlerini daha iyi yerine getirmelerindeki rolü incelenmektedir. İnceleme çerçevesinde, dört ana boyut temelinde,-bilgi toplama, prosedürler/ kurumsal yapı, tedbirler ve mekanizmaların pratikteki işleyişleri-, Montreal Protokolü ve Kyoto Protokolündeki uygunluğun sağlanması mekanizmaları arasında karşılaştırmalı bir analiz yapılmaktadır. Elde edilen bulgular temelinde, kısa vadede, mekanizmaların zayıf yönlerinin iyileştirilmesi ve mekanizmalar arasındaki eşgüdümün temin edilmesi durumunda, mevcut sistemin, uygunluğun daha iyi yerine getirilebilmesine yanıt verebileceği ileri sürülmektedir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to make a detailed examination on one of the fundamental concerns of global environmental governance, compliance issue, within the context of the compliance mechanisms (CMs) created under the multilateral environmental agreements (MEAs). In this respect, in the study, it is basicly scrutinized what the role of the CMs is in ensuring better compliance of the parties with their commitments under the MEAs. In the framework of this examination, a comparative analysis is made between compliance mechanisms under Montreal Protocol and under Kyoto Protocol on the basis of four main dimensions: gathering information, procedures/institutional structure, measures and functioning of the mechanisms in practice. Based on the findings, it is argued that, in case that the weaknesses of the compliance mechanisms are improved and the coordination between them is ensured, the current system of compliance mechanisms can be responsive for better compliance.