Good governance in conditions of globalization and Europeanization: Public financial management in Turkey from a policy transfer approach
Küreselleşme ve Avrupalılaşma etkisinde iyi yönetişim: Politika transferi açısından Türkiye'de kamu mali yönetimi
- Tez No: 347308
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA ERALP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Kamu Mali Yönetimi, İyi Yönetişim, Politika Transferi, Avrupalılaşma, Turkey, Public Financial Management, Good Governance, Policy Transfer, Europeanization
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 357
Özet
Bu tezin amacı, Türkiye'de kamu mali yönetiminde politika değişikliği sürecini incelemektir. Politika transferi yaklaşımı açısından, politika ilkeleri ve programlarının gelişimini etkileyen iç ve dış faktörler arasındaki etkileşim ele alınmaktadır. Bu araştırma, uyum odaklı (1980-1999) ve katılım odaklı (1999 sonrası) olmak üzere iki dönemin karşılaştırılması yoluyla yapılmaktadır. Bu çalışmada ayrıca, Uluslararası Finans Kuruluşları ve Avrupa Birliği'ni küreselleşme ve Avrupalılaşmanın temsilcileri olarak değerlendirmek ve bu kuruluşların iyi yönetişim gündeminin gelişimine etkilerini incelemek yoluyla söz konusu iki süreç arasındaki ilişki ile ilgili genellenebilir sonuçlara varmaktadır. Çalışmanın temel bulguları şunlardır: Birincisi, katılım odaklı reform, politika transferi sürecini hızlandırmış ve iyi yönetişim ilkeleri doğrultusunda, kamu mali yönetiminde yapısal değişiklikler yapılabilmesini sağlamıştır. Uyum odaklı reform sürecince koşulluluk daha zorlayıcı olmasına rağmen, içsel unsurların değişimin kapsamı ve hızını belirleyebilmeleri sonucunda çok sınırlı ölçüde bir değişim gerçekleşmiştir. İkinci olarak, ekonomik krizler her iki dönemde de reform girişimleri tetiklemiş olsa da a)reform yanlısı bir koalisyonunun oluşması b) sivil toplum ve piyasa güçlerinin devlet karşısında gücünü artırması c) Avrupa Birliği?nin değişim için bir çıpa olarak sürece katılması sonucunda, köklü değişim ancak ikinci dönemde gerçekleşebilmiştir. Son olarak, iyi yönetişim gündeminin, küreselleşme ve Avrupalılaşma arasındaki düşünsel ve ampirik açıdan politika yakınsamanın gözlemlendiği bir alan olduğu ve bu bağlamda, Avrupalılaşmanın küreselleşmeye bir alternative olmadığı, aksine küreselleşmeyi kolaylaştıran bir süreç olduğu savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to explain the process of policy change in public financial management in Turkey. It looks into the interaction between endogenous and exogenous factors affecting the evolution of policy principles and programmes and uses a policy transfer approach. The author compares two periods: the adjustment-oriented (1980-1999) and accession-oriented (1999 onwards) reform eras. Considering the IFIs and the EU as proxies for globalization and Europeanization, the thesis also examines the impact of these institutions on the evolution of the good governance agenda to draw generalizable conclusions regarding the relationship between globalization and Europeanization. The main findings of the study are: first, accession-oriented reform enabled the policy transfer process and resulted in structural changes in public financial management in line with good governance principles. Although conditionality had been more coercive under adjustment-oriented reform, change had remained limited due to the ability of endogenous actors to dominate the scope and pace of change. Secondly, although economic crises triggered reform initiatives in both periods, the crucial factors accounting for transformative policy change in the second period were a) the consolidation of a reformist advocacy coalition, b) the strengthening of civil society and market forces vis-à-vis the state and c) the emergence of the EU as an anchor for change. Finally, the thesis demonstrates that the good governance agenda is an area of ideational and empirical policy convergence between globalization and Europeanization. In that sense, Europeanization facilitates globalization rather than act as an alternative to it.