Turkish-British economic relations 2002-2012: An intensely political relationship
Türk-İngiliz ekonomik ilişkileri 2002-2012: Yoğun derecede siyasi bir ilişki
- Tez No: 347315
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU BOYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İngiltere, Türkiye, Ticari İlişkiler, Doğrudan Yabancı Yatırımlar, BAE Systems, Tesco, Vodafone, British American Tobacco, HSBC, Britain, Turkey, Commercial Relations, Foreign Direct Investment, BAE Systems, Tesco, Vodafone, British American Tobacco, HSBC
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Son on yıldır, İngiltere ile Türkiye arasında son derece uyumlu iktisadi ilişkiler sürmektedir. Ancak, bu durum kontrolsüz serbest pazarlar ve karşılaştırmalı üstünlüğün etkili bir kullanımı sonucu olarak değil; bir takım siyasi uzlaşmalardan dolayı ortaya çıkmıştır. Bu tez, uluslararası örgütler, devletlerarası diplomatik ilişkiler, Türkiye'deki İngiliz şirketlere doğrudan devlet desteği, Türkiye'deki İngilizuyruklu çok uluslu şirketlerin farklı siyasal ilişkileri gibi konulara bakarak bu ilişkinin nasıl geliştiğini incelemektedir. Her seferinde, İngiliz etkin hükümetleri, İngiliz ticaretini desteklemek için, bazen kendi itibarlarını ya da diğer stratejik çıkarlarını tehlikeye atmak pahasına da olsa, siyasi metotlar uygulamışlardır. Aynı zamanda, iki ülke arasında yapısal güç dengesizliği oluştuğundan, Türkiye'nin pazarları İngiliz sermayesine açılmıştır.
Özet (Çeviri)
Over the last ten years Britain and Turkey have sustained an unusually harmonious economic relationship. However, this has not been the outcome of undirected free markets and the effective exploitation of comparative advantage. Instead, it has come about as the result of a series of political compromises. This analysis looks at how the relationship has evolved on a variety of political levels: through international organisations, state-to-state diplomacy, the direct state sponsorship of British business in Turkey and the varied political relations of British multinationals insideTurkey. At each level, activist British governments have used political methods to promote British business, even sometimes at the expense of their reputation or other strategic interests. Complementing this is a structural power imbalance between the two countries, which has helped open up Turkey's markets to British capital.