Multilingualism in Northern Cyprus with specific reference to English in education
Kuzey Kıbrıs'ta eğitimde İngilizce ve çok dillilik
- Tez No: 123026
- Danışmanlar: DOÇ. DR. JOSHUA BEAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kıbrıs çok dillilik, elit' (eğitime dayalı) ikidillilik veya 'okul/kültürel' ikidilliliik, contact'/'ilişkisel'(liğe dayalı veya 'halk' (folk) ikidilliliği, İngilizcenin araç, düzenleyici ve kişilerarası iletişim işlevleri, dile karşı tutumlar, Multilingualism, Cyprus, school/cultured or elite bilingualism, folk/ contact bilingualism, instrumental, regulative, inter-personal functions of English, language attitudes
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 294
Özet
öz KUZEY KIBRIS'TA EĞİTİMDE İNGİLİZCE VE ÇOK DİLLİLİK Yağcıoğlu, Dilek Doktora, Yabancı Dil Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç, Dr. Joshua Bear Ocak 20023 279 sayfa Bu çalışma Kıbrıslı Türklerin algılamalarının ve belgelerin incelenmesi yoluyla Kıbrıs'ta üç tarihsel dönem içinde İngilizcenin eğitimdeki yerini ve çokdilliliği araştırır. Bu tarihsel dönemler şunlardır: İngiliz Koloni (Müstemleke) Dönemi (1878-1960); Kıbrıs Cumhuriyeti dönemi (1960-1974) ve 1974 den günümüze kadar olan dönem. Belgelerin incelenmesi ve bu çalışma için önem taşıyan üç tarihsel dönemi yaşamış Kıbrıslı Türklerle, İngiliz Kültür Heyeti Eğitim Memuruyla, ve önceki ve şimdiki İngilizce müfettişleriyle yapılan mülakatların içerik analizleri çalışmanın veri tabanını oluşturmuşlardır. Çalışmanın sonucunda Kıbrıslı Türklerin İngilizceyi eğitim yoluyla öğrendiklerinden 'elit' (eğitime dayalı) ikidillilik veya 'okul/kültürel' ikidillilik gösterdiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca 1974 den önce karma köy ve kentlerde Rum ve Türklerin birarada yaşamalarından dolayı, Kıbrıslı Türklerin Rumca için Icontact7'ilişkisel(liğe dayalı) veya 'halk' (folk) ikidilliliği gösterdikleri de çalışmanınvi bulguları arasındadır. İngilizcenin toplumdaki işlevinin daha önce resmi dil olmasından kaynaklanan 'düzenleyici' işlevinden sıyrılıpl974 den sonra sadece 'araç' ve 'kişiler arası iletişim' işlevini devam ettirdiği; Rumcanın ise 1974 öncesi sadece 'kişiler arası iletişim' işlevini taşıdığı ama daha sonra bu işlevinden de sıyrıldığı ortaya çıkmıştır. Çalışma ayrıca hem ekonomik hem de iş hayatlarına getirdiği kazançlardan dolayı Kıbrıslı Türklerin İngilizceye çok değer verdiklerini belgelemiştir. Çalışma ek olarak Kıbrıslı Türklerin ilerde Kıbrıs sorununun çözülmesi halinde ihtiyaç duyacaklarını 'hissettikleri Rumca öğrenmeye karşı da olumlu tutumlar içinde olduklarım ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MULTILINGUALISM IN NORTHERN CYPRUS WITH SPECIFIC REFERENCE TO ENGLISH IN EDUCATION Yağcıoğlu, Dilek Ph.D., Department of Foreign Language Education Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Joshua Bear January 2002, 279 pages This study attempts to describe multilingualism in Cyprus with specific reference to the role of English in education in three periods of Cyprus history: The British Colonial period (1878 to 1960); The Republic of Cyprus period (1960 to 1974); and from 1974 to the present day through the perceptions of Turkish Cypriots and documents. The data in the study are collected through the interviews with the Turkish Cypriots who lived through the three periods, and with the Education Officer of the British Council, and with the past and present Inspectors of English, which were subjected to content analysis. Findings indicate that Turkish Cypriots are 'elite' bilinguals or 'school/cultured' bilinguals in English as they learn English through education, and 'contact' or 'folk' bilinguals in Greek due to contact with the Greeks in the mixed towns and villages before 1974. The functions of English are reduced toIV 'instrumental' and 'interpersonal' after 1974 excluding the former 'regulative function' of the former periods during which English was one of the official languages. The function of Greek was only interpersonal as it was used in inter-communal relations before 1974, after which it is reduced to almost none due to the separation of the two communities. The study reveals that the Turkish Cypriots attribute great value to knowing English because of economic and professional gains. Furthermore, it shows that they hold positive attitudes towards learning Greek as they anticipate a future settlement of Cyprus where knowing Greek will be of value.