Internationalization of competition: Is convergence of competition legislation enough to deal with international anticompetitive practices?
Rekabetin uluslararasılaşması: Ulusal rekabet mevzuatlarının birbirine uyumu uluslararası nitelikteki rekabet ihlalleri ile mücadelede yeterli midir?
- Tez No: 347345
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİLAY KAHRAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: rekabet hukuku ve politikası, uyum/yakınsama, küreselleşme, yönetişim, uluslarasılaşma, competition law and policy, convergence, globalization, governance, internationalization
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
Bu çalışmanın amacı rekabet hukuku ve politikasının uluslararasılaşma sürecini çözümlemeye yönelik doğru yöntemi incelemektir. Çalışma özellikle, küresel nitelikte bir rekabet rejiminin yokluğunda, bir strateji olarak ülkelerin rekabet mevzuatlarının birbirine uyumunun uluslararası nitelikteki rekabet ihlalleri ile mücadelede yeterli olup olmadığını sorgulamaktadır. Bu araştırma tabiatıyla ülkeler arasında artan ve gelişen işbirliği çalışmalarını da içermektedir. Rekabet hukuku ve politikasının uluslararasılaşması, ulusal rekabet rejimleri ile iş dünyasının uluslararası nitelikteki faaliyetleri arasında ortaya çıkan boşluğun doldurulmasına ilişkin ihtiyaçtan kaynaklanmaktadır. Bu çerçevede çalışma üç seviyeli bir analizi kapsamaktadır; bunlar uluslararası rekabet konularının çok taraflı seviyede ele alınabileceği yetkili makama dair araştırma, rekabet mevzuatının tek taraflı olarak ülke dışı uygulaması ile ikili ve bölgesel işbirliği çabalarıdır. Bahsedilen bu üç seviyeli değerlendirme uluslararasılaşma sürecinin kendisini oluşturmaktadır. Çalışma küresel rekabet rejiminin ancak adı geçen uluslararasılaşma sürecinin iyi bir şekilde anlaşılmasıyla başarılabileceğini savunmaktadır. İşte bu sebepten bu çalışma doğası gereği farklı disiplinlerin katkısını gerektirmektedir. Çalışma, özellikle uluslararası ilişkiler teorilerinin uluslararasılaşma sürecini kavramsallaştırma yolunda yeni bir yol açabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the right approach to deal with the internationalization of competition law and policy. The study particularly questions whether convergence of competition legislation of nations as a strategy is enough to deal with the international anticompetitive practices in the absence of a global competition regime. This search surely involves the increased and enhanced cooperation efforts in between and among states. The internationalization of competition law and policy stems from the necessity to fill the gap in between the domestic competition regimes and the international business activities. In this context, this study refers to a three level analysis; the venue search for international competition matters at the multilateral level, the unilateral application of competition legislation, and the bilateral and regional cooperation efforts. All these three levels together compose the internationalization process itself. To this end, this study argues that a global competition regime can be achieved if only grounded on a good understanding of the process of the internationalization of competition law and policy. Indeed, the nature of this inquiry necessitates new insights from other disciplines. Thereof, this study displays that particularly international relations theories would shed a light on the conceptualization of the internationalization process in question.