Performans yönetim sisteminin kurumsal kariyer yönetimine etkisi: Fırat Kalkınma Ajansı örneği
Effects of performance management system on organizational career management systems: Example of Fırat Development Agency
- Tez No: 347418
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kariyer, Örgütsel Kariyer Yönetimi, Performans, Performans Yönetimi Sistemi, Kalkınma Ajansı, Career, Organizational Career Management, Performance, Performance Management System, Development Agency
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Gelecekte de var olmayı hedefleyen örgütler sadece bugün yaşanan değişimleri takip etmeye değil, gelecekte uygulanması gereken stratejileri de öngörerek faaliyet planı oluşturmaya ve örgütsel performanslarını rakip örgütlerden hep bir adım ilerde tutmaya özen göstermek zorundadır. Çağın gerekleriyle donanan bu kurumlar, sektörüne yön veren olma hedefine varmak için, nitelikli kaynağa ihtiyaç duymaktadır. Nitelikli personele sahip olmak ve bu personelin başka örgütlerce transferine engel olmak da personele sağlanan imkanlarla orantılıdır. Personele sunulan imkanlar ise kariyer yönetimi uygulamaları ile şekillendirilmektedir. Örgütsel başarının önemli bir gereği haline gelen kariyer yönetimi uygulamaları, tüm sektörlerde olduğu gibi kamu kurum ve kuruluşlarında da ana motivasyon aracı haline gelmiştir. Küreselleşmeyle birlikte yaşanan yoğun rekabet ortamında örgütsel performansı en üst düzeye çıkarmak için, kurumların geleceğe dönük stratejiler geliştirmesi ve çalışanlarını da bu stratejilere ve hedeflere odaklaması büyük önem taşımaktadır. Kurumun amacını gerçekleştirme ya da görevini yerine getirme başarısı olarak tanımlanan örgütsel performans, paydaşların beklentilerinin karşılaması ile ilgili olduğundan, örgütsel imajı da doğrudan etkilemektedir. Kurumsal performans; sadece örgütün imajını değil, kurumun stratejilerini, insan kaynaklarını, üretim, pazarlama, destek ve tedarik gibi birçok değişkeni de içerisine almakta ve bu değişkenleri hem etkilemekte hem de onlardan etkilenmektedir. Bu araştırmada, performans yönetim sisteminin kariyer yönetimi üzerindeki etkileri incelenmekte, kurumların performans yönetim sisteminden elde ettikleri verileri kariyer yönetim sürecinde nasıl kullanabilecekleri anlatılmaktadır. Çalışmanın araştırma alanı olarak Türkiye?nin en genç kurumlarından olan kalkınma ajansları seçilmiştir. Bu araştırma ile Fırat Kalkınma Ajansının kariyer yönetim sistemi teorik ve ampirik araştırma yaklaşımı kullanılarak incelenmekte, elde edilen veriler analitik çözümleme tekniği ile değerlendirilerek ajanslarda kariyer yönetim sürecinde yaşanan sorunlar tespit edilmekte ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Organizations, planning to exist in future, must not only to follow the trends and adapt to changes, but also foresee the future strategies, create action plans accordingly and keep their organizational performance higher than their competitors. These organizations require qualified factors in order to become pioneering organization in the sector. Recruiting and keeping qualified workers is depended on compensation programs and benefits offered. The compensations programs of organizations can be developed by career management systems. Career management systems become one of key factors for organizational success and useful motivation component in public sector as well as private sector. As globalization intensifies competition, it is vital for organizations to maximize organizational performance, develop strategies of future and for workers to focus on these strategies and get engaged to the goals. Besides, organizational performance, defined as actual output or results of an organization as measured against its intended outputs, have a direct effects on organizational image. In addition, it also comprises various variables such as organizational strategies, human resources management, production, marketing, support services and sourcing. Organizational performances and these variables bilaterally affect each other. This study examines effects of performance management system on career management and how performance management systems? outputs can be utilized during career management process. Regional development agencies which are young institutions in Turkey are selected as application area. Career management system of Fırat Development agency is examined through observations, interviews and secondary data analysis. In order to define problems and solutions of career management process, the outputs of the examination are assessed by using analytic analysis method.