Yeni jeopolitik dengeler ve Türk Dünyası
New geopolitics balance and Turkish World
  1. Tez No: 347420
  2. Yazar: BURAK KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER TATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Dünya Düzeni, Küreselleşme, Jeopolitik Teoriler, Türkçülük, Türk Dünyası, The New World Order, Globalization, Jeopolitik Teories, Turkism, Turkish World
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra, iki kutuplu dünyanın çok kutuplubir yapıya dönüşmesiyle birlikte küresel düzeydeki siyasi ilişkiler önemli halegelmiştir. Tek başına devlet artık eskisi kadar güçlü değildir. Uluslararası kuruluşlarve ulus ötesi kurumlar öne çıkmaktadır. Küreselleşme ile oluşan ekonomikbütünleşmeler, uluslararası alanda siyasi ilişkileri de etkilemektedir. Türk Dünyası'nın gücü her geçen gün daha belirgin hale gelmektedir. Yeni dünya düzeniiçerisinde Türkiye yerini batıda aramaktadır. Bunun için Türkiye ekonomik vesiyasal anlamda kendinden taviz vermek zorundadır. Batı'da Türkiye'nin konumuböyle iken, Türkistan'daki yeni yapılanmalar jeopolitik ve jeo kültürel işbirliklerinimümkün kılmaktadır.Çalışmanın büyük bir bölümüne kuramsal bir bütünlük hakimdir ve dahaaçıklayıcı olabilmesi açısından kuramsal yaklaşım ve literatür taramasındanyararlanılmıştır. Bu çalışmada, yeni dünya düzeni ile birlikte Türk Dünyası'nın önemine atıfta bulunarak, Türkiye'ye sağlayacağı fayda ve etkilerin yanında bunlarıntespitine yönelik okuyucuyu aydınlatması amaçlanmıştır. Bu tez, ileride yeni dünyadüzeni ve Türk Dünyası ile ilgili yapılacak çalışmalara katkı sağlama hedefinitaşımaktadır.Bu çalışmanın ana gayesi genel anlamıyla Yeni Jeopolitik Dengeleriaçıklamak ve Türk Dünyası tezlerinden yola çıkarak Türkiye ile Türk Dünyasıilişkilerini, jeopolitik ve jeo stratejik konumunu sosyolojik verilerle analiz etmektir.
Özet (Çeviri)
After the collapse of the Soviet Union, turned into a two-pole structure with amulti-polar world, it has become important political relations at the global level. Notas strong as it used to be a stand-alone state. International organizations andtransnational institutions to come forward. With globalization of the economicintegrations, also affects political relations in the international arena. The power ofthe Turkish World is becoming more apparent with each passing day. Turkey in thewest, looking for the location of the new world order. To do this, Turkey must makeeconomic and political sense, self-sacrificing. That Turkey's position in the West,while the new structures, geopolitical and geo-cultural co-operation makes it possibleto Turkestan.As a whole is dominated by a large part of the study, theoretical andtheoretical approach to be more descriptive and literature were screened. In thisstudy, in conjunction with the new world order, referring to the importance of theTurkish World, Turkey, near the benefits and impacts of these lights is to the readerto determine. In this thesis, the future of the new world order and the Turkish worldhas had the intention to contribute to the studies.The main purpose of this study was to describe the general sense of the NewGeopolitical Equilibrium and arguments based on the Turkish World relations withTurkey, the Turkish World, geo-political and geo-strategic position is to analyzesociological data.