Yeni dünya düzeninde siyasal – ekonomik – sosyal bir işbirliği modeli olarak: TURAN
TURAN as model of political-economic-social cooperation in the new world order
- Tez No: 617015
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKMEN KANTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yeni Dünya Düzeni, Türk Birliği, TURAN, New World Order, Turkish Union, TURAN
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Küreselleşme ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Uluslararası sistem, bir dünya devleti olmaması hasebiyle anarşik bir yapıdadır ve güç dengeleri pergelinden çıkar mahreçli stratejilerle dizayn edilmektedir. Sistem, süreç içerisinde dizaynırların meşrulaştırılmış emperyalist arzularını ifade eden bir“Yeni Dünya Düzeni”kavramına itilmiştir. Küresel sistem dizaynırları; aidiyet merkezli bütünlüğe karşı“böl-parçala-yönet”mottosu üzerinden ürettikleri tezler ile bir ayrılıkçı algı oluşturmaktadır. Dayatılan bu emperyalist tezleri, milli tezahürler ile reddederek kimlik-kültür-dil nirengisindeki milliyet mihvelinden bir işbirliği oluşturma tasavvuru; anarşik sisteme karşı kökten güç kazanım hamlesi olarak yayılmacılığa ket vuran organik milli bir tavırdır. Milli tavır, Türk Milleti'nin Dokuz Işık Doktrini üzerinden Türkiye'den, Türk Dünyasını saracak milliyet mahreçli bir siyasal-ekonomik-sosyal kalkınma ivmesi yakalamasıyla tezahür edecek ve revize edilmiş bir“Dilde-Fikirde-İşte Birlik”mottosu ile TURAN modelini oluşturacaktır. Bu perspektifte üretilen tez, küresel düzlemde imkansızlık algısı ile dayatılan ayrılıkçılığa karşı bir anti tez olarak geliştirilip Türk Uygarlığının tarihsel ve jeopolitik varlığının sağladığı, organik küresel güç parametreleri üzerinden milli bir yön tayin edecektir.
Özet (Çeviri)
The international system is an anarchical structure for the lack of a world state, and the balances of power are designed with strategies that are out of balance. In the process, the system has been pushed to the concept of a“new World Order”, which expresses the legitimized imperialist desires of the designers. Global system designers create a separatist perception with their thesis based on the motto“divide-break-manage”against belonging-centered integrity. The attempt to create co-operation from the axis of nationality in identity-culture-language discourse by rejecting these imperialist thesis imposed with national manifestations is an organic national attitude that opposes the expansionist as a move to gain power from the root against the anarchic system. The national attitude will be manifested by the Turkish Nation's capture of a national political-economic-social development momentum that will engulf the Turkish world through the Nine Light Doctrine, and TURAN (Turkish Union) model with a revised motto of“Unity in Language-Opinion-Work”. The thesis produced in this perspective will be developed as an anti thesis against separatism imposed by the perception of impossibility on the global plane and will determine a national direction through the parameters of organic global power provided by the historical and geopolitical presence of Turkish civilization.