Kur'an da nebi ve resul kavramları
Nebi and resul in Qur'an
  1. Tez No: 347434
  2. Yazar: MEHMET ALİ DURUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLFİKAR DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Allah, Kur'an, Nebi, Resul, Beşer ve Hatmu-n-Nübüvve, Allah, Qur?an, Messenger, Prophet, Man and Come to an end of prophet
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Yüce Allah'ın mesajlarını insanlara ileten peygamberlere inanmak, İslâm Dini'nin inanç esaslarındandır.Peygamberler, insanların hayatı anlamlandırmalarına yardım ederler. Kulluğu öğretip insan ruhunu huzura kavuştururlar. Adaletli bir toplum oluştururlar.Kur'an-ı Kerim, ifrat ve tefritten uzak bir şekilde peygamberlere hak ettikleri değeri verir.İslâm Ekolleri peygamberliğin zorunluluk ve mümkünlüğünü tartışırken, Kur'an-ı Kerim, peygamberliği bir vakıa olarak ele alır.İslâm Ekollerinin çoğunluğu mucizeyi, peygamberliğin delili olarak kabul ederler.Kur'an-ı Kerim, peygamberliği ?resul? ve ?nebi? kavramlarıyla ifade eder.Peygamberliğin olmazsa olmaz şartı; peygamberlerin vahiy almalarıdır.Tebliğin iki temel boyutu, ?uyarı? ve ?müjdeleme? dir.Bütün peygamberler doğruluk, güvenilirlik, akıllı ve zeki olma, hata ve günahlardan uzak durma, Yüce Allah'ın mesajlarını olduğu gibi iletme özelliklerine haizdirler.Kur'an-ı Kerim'e göre peygamberlerin insanlardan olması gereklidir ve öyle de olmuştur.
Özet (Çeviri)
To believe in prophets who convey Almighty Allah?s message to people consist of basic faith principles of Islam religios.Prophets helps people to give meaning to their lives. They teachslavery only to Almighty Allah and pacify people?s spirit. They constitute a fair community.Koran gives to prophets worthy deserved by them without exaggeration and extremeness.Althoug Islam schools discuss necessity and possibleness of prophethood, Koran tackles the prophethood as a fact.Koran expresses prophethood whit `Messenger? and `prophet? conseptions.Sine qua non of prophethood is taking inspiration of prophets.Two basic dimensions of religious advertising are `warning? and `gospel?.All prophets have character such as rightfulness trustfulness, being clever and intelligent, avoidance from false and evils, conveying Almighty Allah?s messages exactly.According to Koran, prophet must be human and this allways becomes so.