Balkanlar'da Milliyetçilik ve Kosova'nın bağımsızlık süreci
Nationalism in Balkans and process of independance of Kosovo
- Tez No: 347445
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENDER AKYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kosova Sorunu, Sırbistan, Kosova'nın Bağımsızlığı, Arnavut Milliyetçiliği, Sırp Milliyetçiliği, Kosovo Question, Serbia, Independence of Kosovo, Albanian Nationalism, Serbian Nationalism
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Sırbistan, Soğuk Savaş'ın sona ermesiyle birlikte Bosna ve Kosova'da etnik Boşnaklara ve Arnavutlara baskı yaparak göçe zorladı ve oradaki Sırp etnik nüfusun oranını artırarak yeni düzene olabildiğince karlı girmenin hesapları içersine girmişti. Yugoslav Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nden Slovenya, Hırvatistan, Makedonya bağımsızlıklarını kazanırken Bosna-Hersek de kanlı birşekilde de olsa bağımsızlığını elde etmişti. Geriye kalan Sırbistan ve Karadağ birlikte Yugoslavya Federal Cumhuriyeti adı altında gevşek bir federal devlet kurmuşlardı. 1974 Anayasası ile Sırbistan'a bağlı olarak özerkliğini elde etmiş olan Kosova, bu statusü ile Yugoslavya içersindeki altı cumhuriyetle aynı haklara sahip olmuş fakat Yugoslavya içersindeki bu cumhuriyetlerinin sahip olduğu ayrılma hakkı Kosova'ya tanınmamıştı. Kosova özerk statüye sahip olmakla yetinmemiş Yugoslavya içersindeki cumhuriyetler ile aynı seviyede cumhuriyet statüne yükseltilmesini talep etmiştir. Bu talepleri dile getirirken zaman zaman Kosova'da şiddet olayları yaşanmıştır. Sırbistan'ın başına Miloşeviç'in gelmesiyle Kosova'da yaşayan etnik Arnavutlara karşı Sırpların sindirme politikaları başlamıştı. Sırbistan'ın baskısı Arnavut direncine karşı gittikçe artmış, Arnavutların direnci de bunun parelelinde artarak devam etmiştir. Şiddet olayları böylelikle birbirini besleyerek milliyetçi ruhu ortaya çıkartmıştır. Sırplar Arnavutlara karşı ultranasyonelist tavır takınması karşıt kutbu olan Arnavut milliyetçiliğine güç vermiştir. Olayların artmasıyla birlikte 1989 yılında Sırbistan Kosova'nın özerkliğini kaldırmıştır. Bu gelişme Kosova'nın bağımsızlık sürecine olumlu katkıyı yapan en önemli olaylardan biri olmuştur ve artık şiddet hiç dinmeyip, artarak devam etmiştir. Ezilen toplumun üyeleri, Arnavut milliyetçiliğine gönül vererek intikam duygusu ile silahlı direniş hareketi için UÇK (Kosova Kurtuluş Ordusu)'yı kurdular. Bu safhadan sonra artık toplu katliamlar, göçler ve insan hakları ihlalleri tüm bölgeyi tehdit eder hal alınca NATO 1999'da Yugoslavya'ya müdahale etmiştir. Yugoslav ordusu Kosova'dan çekilmiş ve şiddet durdurulmuştur. Kosova'da BM denetiminde geçici yönetim kurulmuş ve sonra v Kosova'da yeniden inşa süreci başlamıştır. Kosova'nın nihai statüsü ile ilgili olarak görüşmelerin sonuç vermemesiden dolayı Kosova 2008 yılında tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmiştir. Ancak mesele tam anlamıyla çözülememiştir. Sırbistan Kosova'yı hala kendisine bağlı olarak görmektedir ve Kosova'nın kuzey bölgelerinde ağırlıklı olarak yaşayan Sırplar ile Arnavutlar arasında çatışmalar ara ara devam etmektedir. Bu bölgede yaşayan Sırplar Kosova hükümetini tanımayıp Sırbistan'ın da desteği ile paralel kendi kurumlarını kurup yönetmeye devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Having been ceased the cold war, Serbia conceived to either annex Bosnia and Kosovo's territories or maintain status quo by repressing and forcing Bosnian and Kosovar to emigrate from their own ground, and so ethnic Serbian population percentage would have rose in the region. While Slovenia, Croatia, Macedonia, get their own independence from Yugoslavia, Bosnia-Herzegovina also get her independence from Yugoslavia, despite bloody. Remaining Republic from Yugoslavia, Montenegro and Serbia established loose federal state under the name of Federal Republic of Yugoslavia. Kosovo which got right of autonomous administration by linking to Serbia with 1974 constitution had same right as six republic of Yugoslavia, but Kosovo hadn't got the right of taking apart from Yugoslavia Although Republics of Yugoslavia had partition right. Kosovo demanded to be enhanced her status to republic as other republics in Yugoslavia. It was experienced sometimes violence events in Kosovo as putting into action this demand. Once Miloşeviç took office in Serbia, It was started repressing policies against ethnic Albanian living in Kosovo. Albanians resisted to this situation by being not silence. While Serbian's pressure increasingly went up against Albanian resistance in Kosovo, Albanian resistance carried on parallel with Serbian pressure. Violent incidence and conflicts that fed with each other between ethnic Albanian and Serbian came out nationalistic soul. Humanity crime committed against ethnic Albanians by Serbians conducting ultranationalist manner gave power to Albanian nationalism as their own opposite polar. Because of the fact that conflicts increased, Serbia removed Kosovo's autonomous. This development was one of the most important occurrences that made positive contribution to Kosovo's independence process. Violence didn't fade away any longer, but increasingly continued. Oppressed member of the community established UÇK (Kosovo's Liberation Army) for armed resistance action by desiring Albanian nationalism and by feeding revenge sentiment. After that phase, when slaughters, emigration, violation of human rights threaded to spread all around the Balkan region, NATO interfered to Yugoslavia in 1999. Yugoslavian army retracted from Kosovo and massacre was halted. Interim administration was established, and then reconstruction process was commenced in vii Kosovo. Because Negotiations with regard to final status of Kosovo resulted in fruitless, Kosovo declared unilaterally independence in 2008. However, Kosovo question wasn't solved completely. Serbia has seen Kosovo as attached to Serbia and clashes between Albanians and Serbians living Northern Kosovo sporadically have continued. Serbians living in this region haven't recognized Kosovo government and they have established and continued to run their own institution with contributions of the Serbian government.