İşletmelerin uluslararasılaşma sürecinde ihracat stratejileri ve bir araştırma
Export strategies in enterprises's internationalization process and research
  1. Tez No: 347444
  2. Yazar: İSMAİL GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LUTFİYE ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşletme, Strateji, Uluslararasılaşma, Uluslararasılaşma Süreci, Uluslararasılaşma Stratejileri, İhracat, İhracat Stratejiler, Business, strategy, internationalization, internationalization process, internationalization strategies, export, export strategies
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Geçmişten günümüze her dönemde işletme kavramı çeşitli evrelerden geçmiştir. Geçmişte işletmeler sınırları belli bir alanda yaşamsal faaliyetlerini sürdürürken küreselleşme olgusunun çekim alanı etkisiyle rekabet ve uluslararasılaşma gibi kavramlarla zenginleşerek karmaşık bir yapıya bürünmüştür. Özellikle kendi kabuğunda faaliyetlerini sürdüren işletmeler; yaşadığı ülke sınırları dışında da faaliyet gösteren işletmelerle yaşamak zorunda kaldığı rekabet bir takım uluslararasılaşma stratejilerini geliştirme refleksini yaşatmıştır. İşletmelerin uluslararasılaşmasının bir seçenekten çok zorunluluk haline dönüşmesi uluslararasılaşma stratejilerinin doğru tanımlanmasını ve uygun stratejinin seçimini gerektirmektedir. İşletmeler uluslararası pazarlara açılırken kontrol düzeyi ile yüklenecekleri risk arasında uygun stratejiyi belirlemek durumundadırlar. Uluslararasılaşma sürecinde ilk basamak olarak tercih edilen en etkin strateji ihracat stratejisidir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk iki bölüm teorik alanını oluşturmaktadır. Birinci bölümde; işletme, strateji kavramı ve türleri hakkında teorik çalışma yapılmıştır. İkinci bölümde; stratejinin bir boyutu olarak uluslararasılaşma kavramı ile stratejileri hakkında teorik konulara yer verilmiştir. Üçüncü bölüm; uygulamalı çalışma olarak Şırnak?taki işletmelerin uluslararasılaşma sürecindeki ihracat stratejilerin nasıl oluşturulduğu, karşılaştıkları sorunları tespit etmeye, yaşanan değişimleri belirlemeye ve şirketlere faydalı olacağı düşünülen bazı önerilerde bulunmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Business concept has various stages from past to present. businesses continued to vital activities in a particular area boundaries in past. Gravitational field due to the phenomenon of globalization and the internationalization of competition has taken a complex structure enriched with concepts such as. Businesses continued their activities in particular, his country had been forced to live outside the boundaries of competitive businesses operating in a number of reflex provoked the development of internationalization strategies. Internationalization strategies of internationalization of enterprises turn into a necessity in a very accurate identification of options and you need to select the appropriate strategy. Businesses with a level of control will assume the risk of opening international markets must determine the appropriate strategy. The most effective strategy is preferred as a first step in the process of internationalization, export strategy. Work consists of three parts. The first two sections are the theoretical field. In the first chapter, business, strategy, concept and theoretical work has been done on the types. In the second chapter with the concept of a strategy of internationalization strategies as the size of the theoretical issues are included. The third section, the practical work of the research study strategies are in Şırnak export enterprises in the process of internationalization.