Soğuk savaş sonrası Arnavut milliyetçiliği ve Kosova sorunu
Albanian nationalism and Kosovo conflict after the cold war
  1. Tez No: 274184
  2. Yazar: SELÇUK BAĞLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇINAR ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, Kosova, Soğuk Savaş, Yugoslavya, Politika, Kosovo, Yugoslavia, Cold War, Nationalism, Politics
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Kosova Sorunu 1912 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun Balkanlardaki topraklarını kaybetmesiyle ortaya çıkmış bir sorundur. 1912 sonrasında Kosova Sırbistan tarafından işgal edilmiştir. II. Dünya savaşında Kosova geçici bir süreliğine Arnavutluk'a bağlı kalsa da Soğuk Savaş döneminde yeniden Arnavutluktan ayrılmıştır. Bu dönemde Kosova Arnavutları YSFC'nin kurucu unsuru olmak için mücadele etmişlerdir. Soğuk Savaş'ın bitmesiyle birlikte Kosova Arnavutları Yugoslav hükümetinin merkezileşme çabalarına karşı bağımsızlıkçı eylemleriyle karşı koymuşlar ve bu süreç kendi doğal liderlerini ve örgütlerini doğurmuştur. Önce İbrahim Rugova liderliğinde pasif direniş yöntemleri denenmiş ardından 1995 yılından sonra UÇK ile silahlı mücadele safhasına geçilmiştir. Yugoslav hükümetinin sert uygulamaları uluslararası kamuoyunun müdahalesiyle sonuçlanmıştır. Kosova'nın 1999 yılından sonraki dönemde 2008 yılına kadar uluslararası örgütler gözetiminde yönetildiği görülmüştür. 2000 yılında yapılan ilk demokratik seçimle birlikte Kosova'da yeni bir dönem başlamış ve Arnavut halkı kullandığı oylarla radikal milliyetçilikten ılımlı milliyetçiliğe bağımsızlıktan taviz vermemek kaydıyla geçmiştir.Kosova Sorunu'na askeri anlamda NATO, yönetsel anlamda BM ve ekonomik anlamda ise AB ve ABD sahip çıkmıştır. Uluslararası kamuoyu aynı zamanda Yugoslav hükümetinin savaşkan kadroları tasfiye edilene kadar Sırbistan'a her türlü ambargoyu uygulamış beklenen değişimin yaşanmasıyla birliktede Sırbistan'ı Kapitalist sisteme entegre etmek için ambargoyu kaldırmıştır.
Özet (Çeviri)
Kosovo Problem emerged in 1912 after Ottoman Empire had lost its dominance in the Balkans. Kosovo was invaded by Serbia after 1912. Although Kosovo had been a part of Albania for a short time during World War II, it was again separated from Albania during Cold War era. Kosovo Albanians have struggled to be founder component of YSFC during this period. With the close of Cold War period, Kosovo Albanians have struggled against the centralization efforts of the Yugoslavian government for independence and this struggle has created their natural leaders and organisations. Firstly, passive resistance under the leadership of İbrahim Rugovo was tried and armed resistance was started with UÇK was started after 1995. The brutal actions of the Yugoslavian government led to intervention of international community. It has been observed that Kosovo was governed under the monitor of international organisations between 1999- 2008. A new era has started in Kosovo with the first democratic election realized in 2000 and Albanians have decided to transform from radical nationalism to moderate nationalism without giving any concession from their independence.Kosovo problem was under guarantee of NATO regarding military issues, under the guarantee of UN regarding governmental issues and under the guarantee of USA and EU regarding economic issues. International community has pushed any kind of embargo on Serbia to clarify the brutal Yugoslavian administrators of the country. With the transition of Serbia, they took off the embargo to integrate the country to the capitalist system.