Yeni mamul geliştirme kararlarında mamul yaşam seyri maliyetleme yaklaşımı ve bir örnek işletme uygulaması
The product life cycle costing approach on the new product development decisions and a case study
  1. Tez No: 347456
  2. Yazar: İBRAHİM APAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mamul Yaşam Seyri Maliyetleme, Yeni Mamul Geliştirme, Stratejik Maliyet Yönetimi, Life Cycle Costing, New Product Development, Strategic Cost Management
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
İşletmeler rekabet avantajı sağlamak ve pazarda lider konuma gelmek için yenilikler yapmalı ve değişen koşullara uyum sağlamalıdır. İşletme sürdürülebilirliği için mamul geliştirme oldukça önemli bir kavramdır. İşletmelerin değişen çevre şartlarına adapte olabilmeleri hususunda yeni mamul geliştirme faaliyetleri stratejik öneme sahiptir. Tıpkı insanlar gibi mamullerinde belirli ömürleri vardır. Mamuller geliştirilmekte, üretilmekte, pazara sunulmakta ve yaşam seyirlerini tamamlamaktadırlar. Günümüzün gelişen teknolojisi ile mamul yaşam seyirlerinin oldukça kısalması, işletmeleri sürekli olarak yeni mamul geliştirmeye zorlamaktadır. Yeni mamul geliştirme faaliyetlerinin kısa aralıklarla gerçekleştirildiği üretim ortamında mamul alternatiflerini değerlendirebilmek için bir takım yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışmada, yeni mamul geliştirme faaliyetlerine bağlı olarak, mamul yaşam seyri maliyetleme yaklaşımının karar verme aracı olarak kullanımı gösterilmeye çalışılmıştır. İmalat sektöründe faaliyet gösteren bir işletmenin verilerinden yararlanılarak hazırlanan uygulamada, elde edilen sonuçlar Başabaş analizleriyle desteklenerek, yaklaşımın uygulaması gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, mamul yaşam seyri maliyetleme yaklaşımı için en yararlı stratejik maliyet yönetimi aracı olan faaliyet tabanlı maliyetleme ile sürece destek sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Businesses should make innovations for adapting to the changing situation, to gain competitive advantage and being market leader. The New Product Development is quite important notion for the business sustainability. Moreover, there is a strategic importance of new product development activities for adapting the business to the changing environment. Products have life cycle like human being, as well. In this regard, a product is respectively being developed, manufactured, marketed and eventually completed it's life. In today's improving technology makes shorter the product life cycle and that situation forces business into realizing continuous product development activities. Businesses need to use some methods to compare with the new product alternatives because of short range new product development needs. In this study, the usage of the life cycle costing approach has been shown as a decision making tool within the new product development activities. The approach has been applied according to the firm's data which located machine manufacturing sector. Additionally, the study's results have been supported by break-even point analysis. Furthermore, the case process has been supported with the activity based costing approach which has significant advantages of using with the life cycle costing approach.