Performans yönetiminin motivasyonel etkisi ve bir uygulama
Motivational affect of performance management and an implementation
  1. Tez No: 347455
  2. Yazar: MEHMET ERİŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Performans, Performans Yönetim Sistemi, Motivasyon, Motivasyon Teorileri, Performance, Performance Management System, Motivation, Motivation Theories
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Günümüzde baş döndürücü bir hızla yaşanan yenilikler, organizasyonları değişen koşullara ayak uydurmaya zorlamaktadır. İşletmeler için, güncel gelişmeleri takip etmek ve zamanın gerisinde kalmadan yeniliklerden fayda sağlamak, piyasadaki varlıklarını sürdürebilmeleri açısından hayati önem taşımaktadır. Organizasyonlar için gelişmelerden fayda sağlayabilmelerinin odak noktasını, sahip oldukları insan kaynağı unsuru oluşturmaktadır. Bunun farkında olan işletmeler, çalışanlarının performanslarını yüksek tutmanın yollarını araştırmaktadır. Bu bağlamda, Performans Yönetim Sistemi, şirket performansı paralelinde, çalışan performansını geliştirmenin en etkin yollarından biri olarak kabul edilmektedir. Motivasyon, davranışları harekete geçiren içsel bir fonksiyon olarak tanımlanabilir. Bir organizasyonda çalışanların etkin ve verimli çalışmasını sağlamada önemli bir faktör de çalışanların iş motivasyonlarının sağlanmasıdır. Motivasyonu yüksek insan kaynağına sahip olmanın, hedeflere ulaşmada işletmelere önemli katkı sunduğu bilinmektedir. Bunun farkında olan işletmeler, çalışanlarını motive etmek amacıyla zaman zaman farklı motivasyon araçlarını kullanmaktadırlar. Bununla birlikte işletmeler açısından nihai amacın, çalışanların motivasyonlarını sürdürülebilir şekilde yüksek tutmak olduğu söylenebilecektir. Elinizdeki çalışmada, işletmelerde uygulanan Performans Yönetim Sisteminin çalışanlar üzerindeki motivasyonel etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the stunning changes urge the organizations to keep up with changing conditions. Following the current improvements and getting benefit out of changes without dropping back of the time are crucial for administrations in terms of sustaining their existence. For organizations, the focus of getting benefits from improvements constitutes the factor of human resources they have. The administrations being aware of that, research the ways of keeping the employees performances up. In this context, The Performance Management System is accepted one of the most efficient ways of improving the employees? performance working in parallel with the company?s performance. Motivation can be defined as an internal function which evokes the behaviors. Another important factor of maintaining the employees? efficient and active performance in an organization is prompting their work. It?s known that having human resources with high motivation offers an important contribution for administrations to reach their targets. Being aware of that, the companies sometimes use different motivation facilities in order to motive their employees. Nonetheless, it can be said that the ultimate purpose of the companies is to maintain the employees? motivations sustainably high. In this study, the motivational impact on employees of The Performance Management System implemented in companies has been analyzed.