Türk siyasal yaşamında Yön dergisi: 1961-1967
Yön journal in Turkish political life: 1961-1967
- Tez No: 347481
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Bağımsızlık, Demokrasi, Devletçilik, Kalkınma, Milliyetçilik, Ordu, Siyasal Partiler, Sosyalizm, Independence, Democracy, Etatism, Development, Nationalism, Army, Political Parties, Socialism
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 296
Özet
Periyodikler içinde bulundukları dönemi yansıtıp, yayınlandıkları coğrafyayı etkileyen önemli iletişim araçlarındandır. Dergi ve gazete gibi periyodikler üzerinde yapılacak olan çalışmalar, ilgili coğrafyanın belirli bir dönemine, belki de daha sonrasına ışık tutulması açısından önemlidir.Yazar kadrosu ve dönemin önemli baskı odakları (aydınlar, gençlik ve ordu) arasındaki etkisi nedeniyle geniş kitlelerce tutulan ve bir grup aydın tarafından çıkarılan Yön Dergisi de 60'lı yılların Türkiye'sinin anlaşılması ve yorumlanması açısından kayda değer bir süreli yayındır. 1961-1967 yılları arasında 222 sayı olarak yayınlanan dergi, hem bulunduğu dönemin tartışmalarını yansıtmış hem de Türkiye'nin kalkınabilmesi adına bir takım çözüm önerileri ortaya atarak, kısa zamanda bir hareket niteliğine bürünmüştür. Ele aldığı konular, savunduğu fikirler, yıkmaya çalıştığı tabular ve yazar kadrosuyla dikkat çeken dergi, ?sol? düşün dünyasındaki bölünmelerde rol oynayarak, siyasal tarihimize etki etmiştir.Araştırmada, 1960'lı yılların Türkiye'sinde önemli bir tiraj yakalayıp, bir ?akım? haline dönüşen Yön Dergisi'nin, Türk siyasal yaşamındaki yerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu yapılırken, ?sosyalist bir Türkiye? düşüncesiyle yola çıkan derginin, özellikle dönemin sol çevreleriyle olan ilişkisi de çözümlenmeye çalışılmıştır. Bir yönüyle siyasi tarih çalışması olan bu araştırmanın, ilgili dönemdeki Türk siyasal hayatını çalışmak isteyen araştırmacılara katkı sağlaması da amaçlanmıştır.Araştırmada, tarihsel ve betimsel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmaya konu olan derginin basılan 222 sayısı temin edilerek, dönemin fikir tartışmaları ve Türkiye'deki siyasal yaşam ekseninde detaylı bir şekilde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Periodics are ones of the important means of communication reflecting their periods and affecting geography where they were published. Studies which will be made about periodics like journal and newspaper are important in the terms of shedding light on a specific or subsequent period of related geography.The Yön Journal approved by large masses because of its writer staff and effect among period?s important suppression focuses (intellectuals, youth and military) and issued by a group of intellectuals is a remarkable periodical in the way of that 1960?s Turkey is being understood and interpreted. The journal published as 222 issues between 1961 and 1967 reflected its period?s arguments and also became a movement in a short time by introducing solution offers for development of Turkey. The journal taking attention with subjects it addressed, ideas it advocated, taboos it worked to subvert and its writer staff affected today by acting a part of seperation at leftwing thinking world.In this study to bring up the situation in Turkish political life of Yön Journal that became a ''trend'' by taking an important circulation in 1960's Turkey is aimed. Especially the relationship between left-wing environment and the journal which set out with the idea of ``socialist Turkey?? has been studied to analyse, too. It has been aimed that this research, as well as is a political history study, will help researchers who want to study Turkish political life.In this study descriptive and historical research methods have been used. The published 222 issues of the journal have been obtained and analyzed in detail in the axis of period?s idea arguments and political life in Turkey.