Sanatçı ve sanat eğitimcisi Adnan Turani
As an artist and art trainer Adnan Turani
  1. Tez No: 347486
  2. Yazar: EKİN DEVECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALAYBEY KAROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyografi, Biography
  6. Anahtar Kelimeler: Adnan Turani, sanatçı, sanat eğitimi, Adnan Turani, artists, art education
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
İçinde yaşamakta olduğumuz yüzyılımızın, sosyal kültürel ve artistik gelişimini temsil eden modern sanatçıları anlamak için bakışımızı yalnız onların eserleri üzerine yöneltmemiz yetmez. Bu eserleri inceleyebilmemiz için onları meydana getiren olayları, çağın sosyal ve siyasal yaşamını ve sanatçının kendi yaşamını da inceleyerek farklı yönlerden bakmak gerekmektedir. Dünya sanat tarihine bakıldığında çok nadir insanlar hem sanatçı, hem yazar, hem de eğitimci olmak ve hatta bunların hepsini de en iyi yapabilme özelliklerine sahiptirler. Araştırma konusu olarak, ressam-eğitimci Adnan Turani?nin seçilmesinde, onun bu çok yönlü kişiliği ve Türk sanatına yön veren yenilikçi resimleri ile yazdığı kitapları sayılabilir. Çağdaş Türk Resminde kendine özgü biçimlemeleri ve yenilikçi denemeleri ile Adnan Turani, yaşamı, eğitimci kişiliği, sanat görüşü, Türk Resim Sanatı içindeki yeri, eserleri, eserlerinin estetiksel ve düşünsel boyutu ile bu çalışmanın kapsamını oluşturmaktadır. Kendine özgü soyut biçimlemeleri ile soyut sanatın ifade dünyasının duyulur gerçeğini aşan yeni bir biçimlemenin ifade edildiği zihinsel düzenlemeleri sayesinde Adnan Turani, estetik bir duygu ve heyecan uyandıran, bunu yaparken de mutlak bir özgürlük içinde üretilmiş resimleri ile Çağdaş Türk Resminin önemli temsilcilerinden biridir. Sonuç olarak, yaşamı ve eserleri ile Turani, gelecek kuşaklara örnek olacak bir sanatçı, sanat eğitimcisi ve yazar olarak hala üreten kişiliği ile gelecek kuşaklara örnek olacak çabalarını sürdürmektedir.
Özet (Çeviri)
It is not enough for us to direct our view only to their works for to understand the modern artists who represent our century?s social, cultural and artistic development in which we live. It requires to look from another views to examine these works by examining the events which creates them, the period?s social and political life and the artist?s life himself/herself. Very few people are capable of being artist, author and instructor and even doing all of these best while looking the world art history. In choosing the painter-instructor Adnan Turani as the topic of researching, his versatile personality and his books which he wrote with the innovator paintings which directs the Turkish art can be counted. With his peculiar shapings and innovator essays in the Contemporary Turkish Painting; Adnan Turani with his life, instructor personality, his views of art, his place in the Turkish Painting Art, his works, his works?s aesthetical and spiritual aspect constitutes this works?s content. Owing to his mental arrangement in which a new shaping is expressed which exceeds the abstract art?s expressing world?s audible reality with his peculiar abstract shaping; Adnan Turani is one of the important representatives of the Contemporary Turkish Painting with his paintings which were produced in the absolute freedom while doing this, which arouses an aesthetical sense and excitement. Consequently, Turani has sustained his leading efforts to the future generations, as an art instructor and author, a leading artist to the future generations, with his life and works.