The effects of formative assessment on the autonomy of Turkish adult EFL learners
Biçimlendirici değerlendirmenin İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen yetişkin Türk öğrencilerin öğrenen özerkliğine olan etkileri
  1. Tez No: 347503
  2. Yazar: TUĞBA SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ECE SARIGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacılık, Biçimlendirici Değerlendirme, Öğrenen Özerkliği, Değerlendirme Tercihi, Constructivism, Formative Assessment, Learner Autonomy, Assessment Preference
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Eğitim yöntemleri ve uygulamaları sürekli değişim ve gelişim içindedir. Bu nedenle, eğitim kurumlarının, eğitim programlarının hazırlanmasında gerekli değişiklik ve düzenlemeleri yapmaları gerekmektedir. Bu değişiklik ve düzenlemeler öğrencilerin öğrenme ortamındaki rolünü ve tercihlerini göz önünde bulundurmayı gerektiren öğretim ve öğrenme uygulamalarını kapsar. Bu nedenle, eğitimcilerin değerlendirme ve öğrenen özerkliği kavramlarını anlamaları önemlidir. Bu çalışmada, biçimlendirici değerlendirmenin Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde İngilizce?yi yabancı dil olarak öğrenen hazırlık sınıfı öğrencilerinin öğrenen özerkliğine olan etkileri bulunmaya çalışılmıştır. Bu çalışma, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde İngilizce hazırlık eğitimi alan sınıfta yürütülmüştür. Bu çalışmada, durum çalışması uygulanmıştır ve çalışmanın başından itibaren biçimlendirici değerlendirme uygulamaları yapılmıştır. Çalışma boyunca yapılandırmacı yaklaşım benimsenmiştir. Verilerin toplanması süresince, nicel ve nitel veri toplama yöntemleri kullanılmıştır. Bu çalışmada, ön-test ve son-test olarak Öğrenen Özerkliği Anketi ve Değerlendirme Tercihleri Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin sonuçlarına göre biçimlendirici değerlendirmenin Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi?nde İngilizce?yi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin özerkliği üstünde olumlu etkisi olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Educational practices and applications are under constant change and development. For this reason, educational institutions are required to make necessary changes and amendments in programme design. Among these changes and amendments are the development of teaching, learning and assessment practices that consider learners? role and preferences in learning environment. Therefore, it is important for teachers? to understand assessment and autonomy. In this study, the effects of formative assessment on the autonomy of Turkish EFL learners at Karamanoğlu Mehmetbey University was tried to be found out. The study was conducted at the English preparatory class of Karamanoğlu Mehmetbey University. For this study, case study design was adopted and formative assessment practices were began to be implemented during the study. A constructivist approach was used during the study. Furthermore, qualitative and quantitative methods were used for data collection. In this study, as a pre-test and post-test, Autonomy Learner Questionnaire and Assessment Preference Scale were used. At the end of the study, the findings showed that formative assessment practices had a positive effect on the autonomy of Turkish EFL learners taking prep-class education at Karamanoğlu Mehmetbey University.