Çatışma yönetim tarzlarının lider-üye etkileşimi üzerine etkisi: Yazılım sektöründe bir araştırma
The effect of managers' conflict management styles on leader-member exchange: A research in the software sector
- Tez No: 347544
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN KAVUNCUBAŞI, DR. ÖMER TURUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lider-Üye Etkileşimi, Çatışma, Çatışma Yönetim Tarzları, Leader-Member Exchange, Conflict, Conflict Management Styles
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kara Harp Okulu Komutanlığı
- Enstitü: Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: Savunma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmanın amacı, yöneticilerin çatışma yönetim tarzlarının lider-üye etkileşimi üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Bu maksatla araştırmada; Ankara'da yazılım sektörü bünyesinde görev yapmakta olan 328 çalışandan anket yöntemiyle veriler toplanmıştır. Verileri analiz etmek üzere t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), korelasyon, regresyon ve yapısal eşitlik modeli analizleri yapılmıştır.Elde edilen bulgular incelendiğinde, örnekleme ait yöneticilerin en çok tümleştiren ve en az hükmeden çatışma yönetim tarzını tercih ettikleri gözlenmiştir. Bununla birlikte, çatışma yönetim tarzlarından sırasıyla tümleştiren, ödün veren, uzlaşan ve kaçınan tarzlar ile lider-üye etkileşimi arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Hükmeden çatışma yönetim tarzı ile lider-üye etkileşimi arasında ise anlamlı ilişki bulunmamıştır. Bu tarzlardan tümleştiren ve ödün veren çatışma yönetim tarzlarının, lider-üye etkileşimi kalitesini pozitif ve anlamlı yönde etkilediği saptanmıştır. Son olarak çalışma, yöneticilerin çatışma yönetim tarzlarının oluşturulan yapısal eşitlik modeli çerçevesinde açıklanabileceğini ortaya koymuştur. Bu durum çatışma yönetim tarzlarıyla lider-üye etkileşimi arasında ilişki olduğunu ve yazılım sektöründeki yöneticilerin, tümleştiren ve ödün veren (uyan) çatışma yönetim tarzlarını daha sık tercih ettiklerinde izleyicileriyle yaşadıkları etkileşim kalitesinin arttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify the impact of the managers? conflict management styles on leader-member exchange. For this purpose, a survey conducted on 328 participants working in software firms in Ankara. Besides structural equation modeling (SEM) analysis, t-test, one-way analysis of variance, correlation, and regression analysis were conducted.Findings showed that managers in the sample prefer to use integrating primarily, and at least dominating conflict management style. Integrating, obliging, compromising, and avoiding conflict management styles were positively correlated with leader-member exchange respectively. Dominating conflict management style had no significant relationship with leader-member exchange. Moreover integrating and obliging styles had positive effect on leader-member exchange. Finally, with the help of correlatons between the variables, the structural equation equation model was supported. This show that managers? conflict management styles are associated with leader member exchange in software sector. In conclusion using integrating and obliging conflict management styles foster the quality of exchange between leader and members.