Performansa dayalı bakım yönetiminde SCOR modeli
SCOR model design for the performance based maintenance management
- Tez No: 347547
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ TAVUKÇUOĞLU, DOÇ. DR. GÜNER GÜRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Maintenance Management, Performance Management, Key Performance Indicators, SCOR Model
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kara Harp Okulu Komutanlığı
- Enstitü: Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Tedarik ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu çalışmada; tedarik zinciri yönetim anlayışı çerçevesinde bakımın performans tabanlı olarak yönetim esasları ve buna ait bütünleşik ölçüt sisteminin SCOR modeli yaklaşımıyla oluşturulabilmesi üzerine odaklanılmıştır. Bakım yönetiminde organizasyonel boyutunun yanı sıra, stratejik planlamada da önem içeren bir nitelik kazanması itibariyle sorgulaması yapılmış ve bu alandaki önemli çalışma ve yaklaşımlar taksonomi olarak ortaya konmuştur. Performansa dayalı yönetim ilkelerinin bakım yönetimi ile ilişkisi sorgulanmış, etkin ve verimli bir bakım yönetim sisteminin tasarlanabilmesi amacıyla kullanılabilecek yaklaşımlar irdelenmiştir. Amaçları ne olursa olsun (kâr amacı güden ve gütmeyen) herhangi bir organizasyonun kendine özgü bir performans yönetim sistemi tesis edebilmesindeki önemli araçlarından biri olan ?Kritik Performans Göstergelerinin (Key Performance Indicators)? belirlenmesinde izlenecek hiyerarşik ve bütünleşik yaklaşımın ön plana çıktığı görülmektedir. Kritik performans göstergelerinin bir organizasyon içerisinde stratejik, taktik ve operasyonel seviyede kategorize edilmek suretiyle, eşzamanlı veya eşzamanlıya yakın sürede performansın yakından takibi ve buna ilişkin düzeltici tedbirlerin gecikmeksizin alınabilmesi esasına dayalı bir yönetim kontrol sisteminin tesisi mümkün olabilmektedir. Her seviyede karar verici, bu yaklaşımla, bakım yönetim sürecine bütünsel bakabilme ve işleyen sistemin performansının geliştirilebilmesine yönelik olarak etkili olabilme imkânı kazanabilir. Bu kapsamda, özellikle dünyada küresel tedarik zinciri yönetiminde yaygın olarak kullanılmakta olan SCOR (Supply Chain Operations Reference) (Tedarik Zinciri Referans Modeli) modelinin bakım yönetimine uyarlaması yapılmak suretiyle yönetim kontrol sistemi tasarım modeli geliştirilmiştir.ANAHTAR KELĐMELER: Bakım Yönetimi, Performans Yönetimi, Kritik Performans Ölçütleri, SCOR Model
Özet (Çeviri)
In this study, the management principles of maintenance based on performance and the formation of an integrated measurement system with the SCOR model approach is analyzed under the framework of supply chain management. In addition to the organizational dimension of maintenance management an analytical analysis of the concept is made due to the fact that maintenance management is increasingly gaining importance as a valuable quality of strategic planning and prominent studies and approaches based on the topic are given in taxonomy. The relations between performance oriented management principles with maintenance management are analyzed while related approaches to design an efficient and effective management maintenance system are reviewed. It?s underlined that in any organization with whatever aim (profit or non-profit) a hierarchical and integrated approach is detected to define ?key performance indicators? (KPI) which is assumed to be one of the vital instruments of building a unique performance management system. It?s possible to observe performance simultaneously or near simultaneously and develop a management control system to take necessary improvement precautions without any delay by categorizing the performance in an organization through a strategic, tactical, and operational level. With this approach, the decision-maker at any level will have the chance to observe the maintenance management process with a holistic view and be able to be effective in developing the operating performance system. Within this framework, a management control design model is developed by adopting the SCOR (Supply Chain Operations Reference) model which is widely used in global supply chain management.