Larenks karsinomlarında tümör volümü ile lenfatik metastaz ve prognoz arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 347646
  2. Yazar: EMRE KARAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAP AKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Larenks karsinmu, tümör volümü, nodal metastaz, kartilaj invazyonu, Larynx carcinomas, tumor volume, nodal metastasis, cartilage invasion
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Amaç: Çalışmamızda larenks karsinomlarının prognozunun tayininde tümör volümünün önemi araştırıldı. Yöntem: Bu amaçla hastaların preoperatif bilgisayarlı tomografilerinden primer tümör volümü ölçüldü. Larenjektomi sonrası patoloji spesimenlerinden lenf nodu metastazı ve larengeal kartilaj invazyonu araştırıldı. Bu hastaların tümör volümleri ile hiçbir metastazı veya invazyonu olmayan hastaların tümör volümleri kıyaslandı. Bulgular: İstatistiksel olarak anlamlı çıkmasa da lenfatik metastaz ve kartilaj invazyonu gerçekleşen grupta tümör volümü belirgin olarak yüksekti. Sonuçlar: Primer tümör volümünün artışı, T evresi ve N evresinin artması nedeniyle prognozda kötüleşmye neden olmakta ve hastaların sağkalımlarını düşürmektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: In our study,the importance of tumor volume in determination of larynx carcinomas prognosis has been investigated. Methods: To this end,primary tumor volume has been measured from patients' preoperatively taken computed tomographies. Lymph node metastasis and laryngeal cartilage invasion has been investigated from pathology specimens which obtained from laryngectomy operation. These patients' tumor volume has been compared with tumor volume of patients who has none of metastasis or invasion. Results: In group of lymphatic metastasis and cartilage invasion,the tumor volume was markedly elevated, although it was not statistically significant. Conclusion: The increase in primary tumor volume leads to deterioration in prognosis due to an increase in T and N stage and it reduces the survival of patients.