Obez bireylerde klinik ve vücut kompozisyonuna dayalı parametrelerle kural tabanlı uyku apnesi riskdeğerlendirilmesi
Rule-based sleep apnea risk assessment in obese individuals using clinical and body composition-based parameters
- Tez No: 967254
- Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT BİLGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Obezite, tanita, uyku apnesi, viseral yağ, vücut kompozisyonu, Body composition, obesity, sleep apnea, tanita, visceral fat
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
AMAÇ: Bu çalışma, obez bireylerde klinik semptomlar ile vücut kompozisyonu verilerinin birlikte değerlendirilmesiyle uyku apnesi riskinin öngörülmesini amaçlamaktadır. Tanita vücut analiz cihazı ile elde edilen antropometrik ölçümler, klinik parametreler ve subjektif değerlendirme araçları kullanılarak, kural tabanlı bir sınıflandırma yaklaşımı geliştirilmiştir. GEREÇ VE YÖNTEM: Araştırma, Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran 391 obez ve non-obez birey üzerinde yürütülmüştür. Hastalar PSG ile apne mevcut olan ve olmayan olarak iki gruba ayrıldı ve gruplar arasında; demografik bilgiler, viseral yağ oranı, bel çevresi, boyun çevresi, vücut kitle indeksi (VKİ), solunum fonksiyon testleri, EUS (Epworth Uykululuk Skalası) ve klinik şikâyetler (horlama, göğüs ağrısı, KOAH öyküsü vb.) parametreleri karşılaştırıldı. Ardınndan anlamlı parametreler ile multivariate logistik regresyon testi yapıldı ve karar ağacı modeli oluşturuldu. BULGULAR: Uyku apnesi tanısı konan bireylerde, viseral yağ için apne yok grubunda p=0.0068, apne var grubunda p=0.0044 ve ikisi için de istatistiksel olarak anlamlıdır. Bel çevresi için apne yok grubunda p=0.98, apne var grubunda p=0.08 ve ikisi için de anlamsızdır, horlama ve KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) öyküsü değişkenler anlamlı prediktörler olarak belirlenmiştir. Karar ağacı modeli, %69,5 doğruluk oranı ile sınıflandırma sağlamış, viseral yağ> %12, bel çevresi >100 cm olan bireylerde apne riskinin anlamlı şekilde arttığı gösterilmiştir. SONUÇ: Bu çalışma, vücut analiz cihazı verileri ile klinik bulguların entegre edilmesiyle geliştirilen kural tabanlı yaklaşımların, obez bireylerde uyku apnesi riskini değerlendirmede faydalı bir araç olabileceğini göstermektedir. Belirli antropometrik eşik değerler ve klinik semptomların varlığı, sağlık profesyonellerine taramada ve erken müdahale süreçlerinde yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Rule-Based Sleep Apnea Risk Assessment with Clinical and Body Composition Parameters in Obese Individuals OBJECTIVE: This study aims to predict the risk of sleep apnea in obese individuals by evaluating clinical symptoms alongside body composition data. A rule-based classification approach was developed using anthropometric measurements obtained from the Tanita body analysis device, clinical parameters, and subjective assessment tools. MATERIALS VE METHODS: The research was conducted on 391 obese and non-obese participants who applied to the Chest Diseases Outpatient Clinic of Sakarya University Faculty of Medicine. The collected data included demographic information, visceral fat ratio, waist and neck circumference, body mass index (BMI), pulmonary function test results, Epworth Sleepiness Scale scores, and clinical complaints (snoring, chest pain, COPD history, etc.). Sleep apnea diagnosis was confirmed via polysomnography. Statistical analyses were performed using SPSS v24.0, and decision tree and logistic regression models were constructed. RESULTS: Visceral fat ratio, waist circumference, snoring, and COPD history were identified as significant predictors in individuals diagnosed with sleep apnea (p%12 and waist circumference >100 cm had a significantly increased risk of apnea. CONCLUSIONS: This study demonstrates that rule-based approaches integrating data from body composition analysis and clinical findings can serve as effective tools for assessing the risk of sleep apnea in obese individuals. The presence of specific anthropometric threshold values and clinical symptoms may guide healthcare professionals in screening and early intervention processes.