Burun kanamasıyla başvuran hastalarda von willebrand faktör antijeni ve ristosetin kofaktör aktivitesi düzeyleri
Levels of von willebrand factor antigen and ristocetin cofactor activity in patients with nose bleeding
  1. Tez No: 347658
  2. Yazar: ATILAY GÖRGEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M.RAMİ HELVACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Burun kanaması, von Willebrand hastalığı, von Willebrand faktör, ristosetin kofaktör aktivitesi, Nose bleeding, von Willebrand disease, von Willebrand factor, ristocetin cofactor activity
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Toplumdaki sıklığı %0.1-2.0 arasında deği?en von Willebrand hastalığında (vWD) burun kanaması sık gözlenen bir belirtidir ve literatürde burun kanaması olan hastalarda vWD sıklığını ara?tıran birçok çalı?ma mevcuttur. Farklı bir bakı? açısı ile biz bu çalı?mada daha önceden bilinen bir vWD olmayan ve burun kanaması ile ba?vuran hastalarda, vWD tanısı için yetersiz düzeyde de olsa von Willebrand faktör antijen miktarı (vWF:Ag) veya ristosetin kofaktör aktivitesinde (vWF:RCoF) herhangi bir azalmanın olup olmadığını belirlemeyi amaçladık. Burun kanaması ile ba?vuran 50 hasta ve aynı ya? ve cinsiyet ortalamasına sahip 50 kontrol vakası çalı?maya alındı. Gruplarda vWF:Ag, vWF:RCoF, hemoglobin (Hb), hematokrit (Htc), trombosit sayısı ve protrombin ve aktive parsiyel tromboplastin zamanları çalı?ıldı. Hastaların ortalama vWF:Ag değeri %97.1 ± 26.7, kontrollerin ise %99.9 ± 25.3 olarak tespit edildi (p=0.593). Benzer ?ekilde hastaların ortalama vWF:RCoF değeri %66.8 ± 24.4 iken, kontrol vakalarında ise bu değer %68.5 ± 22.6 olarak tespit edildi (p=0.713). ?ki grup arasında kar?ıla?tırması yapılan diğer kriterler açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi (hepsi için p>0.05). Sonuç olarak burun kanaması ile ba?vuran hastalarda vWF:Ag veya vWF:RCoF açısından, vWD tanısını koymaya yeterli olmayacak düzeyde de olsa bir azalma mevcut değildir.
Özet (Çeviri)
Nose bleeding is a frequent symptom in patients with von Willebrand disease (vWD) that is found in 0.1-2.0% of general population. There are many reports in the literature that searching the frequency of vWD in patient with epistaxis. As a different issue, in the present study we aimed that whether or not there is a decrease in the level of von Willebrand factor antigen (vWF:Ag) or ristosetin cofactor activity (vWF:RCoF) which is not enough for the diagnosis of vWD in patients with epistaxis. Fifty patients with epistaxis and 50 age and sex-matched control cases were studied. Hemoglobin (Hb), hematocrit (Htc), platelet count, vWF:Ag, vWF:RCoF, and prothrombin and activated partial thromboplastin times were studied in all cases. The levels of vWF:Ag and vWF:RCoF were 97.1 ± 26.7% versus %99.9 ± 25.3% (p=0.593) and 66.8 ± 24.4% versus 68.5 ± 2022.6% (p=0.713) in the patients and control groups, respectively. The all other compared variables were similar in both groups (p>0.05 for all). As a conclusion, there is not a decrease in the level of vWF:Ag or vWF:RCoF which is not enough for the diagnosis of vWD in patients with epistaxis.