Menoraji ile başvuran hastalarda von willebrand faktör antijeni ve ristosetin kofaktör aktivitesi düzeyleri
The levels of von willebrand factor antigen and ristocetin cofactor activity in patients applying with menorrhagia
- Tez No: 347659
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET RAMİ HELVACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Menoraji, von Willebrand hastalığı, von Willebrand faktör, ristosetin kofaktör aktivitesi, Menorrhagia, von Willebrand disease, von Willebrand factor, ristocetin cofactor activity
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Toplumdaki sıklığı %0.1-2.0 arasında değişen von Willebrand hastalığında (vWD) menoraji sık gözlenen bir bulgudur ve literatürde menorajisi olan bayanlarda vWD sıklığını araştıran birçok çalışma mevcuttur. Farklı bir çalışma olarak biz daha önceden bilinen bir vWD olmayan ve aşırı adet kanaması ile başvuran hastalarda, vWD tanısı için yetersiz düzeyde de olsa von Willebrand faktör antijen miktarı (vWF:Ag) ve/veya ristosetin kofaktör aktivitesinde (vWF:RCoF) herhangi bir azalmanın olup olmadığını belirlemeyi amaçladık. Menoraji ile başvuran 50 hasta ve aynı yaş ortalamasına sahip 50 kontrol vakası çalışmaya alındı. Gruplarda vWF:Ag, vWF:RCoF, hemoglobin (Hb), hematokrit (Htc), trombosit sayısı ve protrombin ve aktive parsiyel tromboplastin zamanları çalışıldı. Hastaların ortalama vWF:Ag değeri %93.3 ± 23.7, kontrollerin ise %96.7 ± 25.4 olarak tespit edildi (p=0.486). Benzer şekilde hastaların ortalama vWF:RCoF değeri %69.5 ± 23.0 iken, kontrol vakalarında ise bu değer %70.1 ± 20.0 olarak tespit edildi (p=0.892). Ortalama Hb değerleri hasta grubunda 11.6 ± 1.7 gr/dl iken, kontrollerde bu değer 12.4 ± 1.3 gr/dl olarak bulundu (p=0.016). Aynı şekilde hastaların ortalama Htc değerleri %34.8 ± 4.4 iken, kontrollerde ise bu değerin %38.4 ± 3.4 olduğu gözlendi (p=0.000). İki grup arasında karşılaştırması yapılan diğer kriterler açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi (hepsi için p>0.05). Sonuç olarak menorajili hastalarda vWF:Ag ve vWF:RCoF düzeyleri açısından, vWD tanısını koymaya yeterli olmayacak düzeyde de olsa bir azalma tespit edilmedi.
Özet (Çeviri)
In the von Willebrand disease (vWD) whose frequency changes between %0.1-2.0 in the population, menorrhagia is a semptom that seen often and in the medical literature there are lots of study that research the frequency of vWD on the women having menorrhagia. As a different study, we expected to establish whether there is any decrease in the activity of ristosetin cofactor (vWF:RCoF) and/or the level of von Willebrand factor antigen (vWF:Ag) on the patients appliying for extreme menstruate bleeding and without vWD which is known before, even if the diagnosis of vWD is at the insufficient level. 50 patients applying for menorrhagia and 50 control cases that have the same average age were taken to the study. İn the groups the number of platelet, hematocrit (Htc), hemoglobin (Hb), vWF:RCoF, vWF:Ag, prothrombin time and the active partial thromboplastin time were studied. The average vWF:Ag value of the patients was established as %93.3 ± 23.7, in the controls as %96.7 ± 25.4 (p=0.486). Like this while the average vWF:RCoF values of the patients were %69.5 ± 23.0, in the control cases this value was %70.1 ± 20.0 (p=0.892) while the average Hb values in the patients group were 11.6 ± 1.7 gr/dl, in the controls this value was found as 12.4 ± 1.3 gr/dl (p=0.016). In the same way while the average Htc values of the patients were %34.8 ± 4.4, in the controls this value was seen as %38.4 ± 3.4 (p=0.000). At the other compared criterion between two groups any significant differance was determined statistically (for all them p>0.05). As a result on the patients that have menorrhagia we didn?t detect any decrease in the level of vWF:Ag and vWF:RCoF even if it wasn?t sufficient to diagnose vWD.