Çocuklarda kronik öksürük nedenlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of etiologies of chronic cough in children
  1. Tez No: 347682
  2. Yazar: YAKUP PEDÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAZIL ORHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Kronik Öksürük, Etiyoloji, Tanı, Tedavi
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Çocuklarda kronik öksürük dört haftadan uzun süren dirençli günlük öksürük olarak tanımlanır. Erişkinlerden farklı olarak çocuklarda kronik öksürüğün nedenlerine yönelik az sayıda çalışma vardır. Bu çalışmanın amacı kronik öksürüğü olan çocuklarda algoritmik bir yaklaşımla öksürüğün etiyolojisini değerlendirmek ve kronik öksürük tedavisine katkıda bulunmaktır. Bu çalışmada çocuklarda kronik öksürüğün nedenlerinin tespiti için 2006 ACCP (AmericanCollege of ChestPhysicians) kılavuzunun modifiye şekli uygulandı. Çalışmaya 1 Ekim 2011 / 30 Eylül 2012 tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Pediatrik İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları polikliniğine dört haftadan uzun süren öksürük şikayeti ile başvuran 18 yaş altı hastalar alındı.Çalışmaya 69 hasta dahil edildi. Hastaların yaşları 6ay ve 16yıl arasında olup ortalama yaş 6.7 yıl idi. Hastaların 31?i (%45)idi. Hastalar, karşılaştırmalı analiz için 0-12 yaş ve 12 yaş üstü olarak iki gruba ayrıldı. Yaş grupları arasında cinsiyetler açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p=0.369). Hastaların ortalama öksürük süresi 7.2 hafta idi. Hastalarda tespit edilen en sık kronik öksürük nedenleri sırasıyla 27?sinde (%39) uzamış bakteriyel bronşit, 10?unda (%15) allerjikrinit vedokuz?ar (%13) hastada üst solunum yolu öksürük sendromu ve doğal iyileşme idi. On iki yaş ve altı gruptaki en sık öksürük nedenleri 20 hastada (%35) uzamış bakteriyel bronşit,dokuz?ar hastada (%16) üst solunum yolu öksürük sendromu ve allerjikrinit,sekiz hastada (%14) doğal iyileşme idi. On iki yaş üzerindeki grupta ise en sık nedenler yedi hastada (%60) uzamış bakteriyel bronşit, iki hastada (%16) bronşektazi, birer hastada psikojenik öksürük (%8), doğal iyileşme (%8) ve allerjikrinit (%8) idi. Hastaların 32?sinde (%46) yaş, 37?sinde (%54) kuru öksürük vardı. Yirmi sekiz hastada (%41) pasif sigara içiciliği vardı. Öksürük tipine göre değişmek üzere hastaların önemli bir kısmı tedavisiz düzelmektedir. Gereksiz ilaç kullanımının önlenmesi ve tedavi maliyetinin azaltılması açısından bu bulgu önemlidir. Çocuklarda kronik öksürüğün etiyolojisine yönelik çalışmaların arttırılması gereklidir.
Özet (Çeviri)
Chronic cough in children is defined as a persistent, day to day cough lasting more than 4 weeks.Unlike studies focused on adults, there are few studies investigating causes of chronic cough in children. The aim ofthis study is to evaluate the etiologies of chronic cough in children using an algorithmic approach and to contribute to the treatment of chronic cough. The modified form of 2006 ACCP (American College of Chest Physicians) guidelines was used as a model. This study included 69 children under the age of 18 who were presented to the Pediatric Immunology and Allergy Outpatient Clinic of Karadeniz Technical University with a cough continuing longer than four weeks between October 1, 2011 and September 30, 2012. The childrendivided into two sub-groups in order to conduct a comparative study: 0-12 years of age and 12-18 years of age.There was no statically significant difference found between the age groups in relation to gender (p= 0.369). Thirty-one of the patients were females (45%). The patients ages ranged from 6 months to 16 years with a mean age of 6.7 years. The mean duration of cough was 7.2 weeks. Overall, the most frequent diagnoses were protracted bacterial bronchitis (27 cases, 39%), allergic rhinitis (10 cases, 15%), and upper airway cough syndrome and natural resolution (nine cases each, 13% each). The top three diagnoses among the 57 patients 0-12 year of age were protracted bacterial bronchitis (20 cases, 35%), upper airway cough syndrome and allergic rhinitis (nine cases each, 16% each), and natural resolution (eight cases, 14%). Among the 12 patients over the age of 12 ,the most common diagnosis was protracted bacterial bronchitis (seven cases, 60%).There were two cases of bronchiectasis(16%) and one case each of the following: psychogenic cough (%8), natural resolution (% 8), and allergic rhinitis (%8).Thirty-two of the patients (46%) had a wet cough while 37 patients (54%) had a dry cough. Twenty-eight patients (41%) were exposed to second-hand smoke. According to the type of cough, a significant number of patients improve without treatment. This finding is important in order to prevent unnecessary use of medications and reduce treatment costs. More studies related to the etiology of chronic cough in children are necessary. KeyWords:Child, Chroniccough, Etiology,Diagnosis, Treatment.