Radyodiagnostik radyoloji fiziğinde kalite yönetim metotları
Quality management methods in radiodiagnostic radiologi physics
- Tez No: 347734
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER CAN DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Biophysics, Physics and Physics Engineering, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Radyodiagnostik Radyoloji Fiziği, Kalite, Kalibrasyon, Radiodiagnostic Radiology Physics, Quality, Calibration
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Hastaneler, klinikler ve diğer sağlık kurumlarında gerek teşhis gerek tedavi amaçlı kullanılan tıbbi cihazların son teknoloji ürünü olup, bu cihazların seçimi, doğru kullanımı, yönetimi ve en önemlisi bakımı ve kalibrasyonu artık göz ardı edilmemesi gereken önemli bir konu haline gelmiştir. Kalibrasyon, belirlenmiş koşullar altında, doğruluğu bilinen bir ölçüm standardını veya sistemini kullanarak diğer bir cihazın doğruluğunun ölçülmesi, sapmalarının belirlenmesi ve doküman haline getirilmesi için kullanılan ölçümler dizisidir. Kalibrasyon bilinci oluşmuş kurumlar, kalibrasyonun önemini iyi bildiklerinden, hatalı ölçüm yapan bir cihazın teşhis sürecini olumsuz yönde etkilemesi sebebi ile sağlık gibi geri dönüşü zor olan bir sektörde nelere mal olacağını bildikleri için kalibrasyon yaptırma noktasında hassas davranmaktadır. Kritik noktalarda karar verebilmek ve limit aşımlarını belirlemek için kullandığımız ölçüm cihazlarının doğruluğundan emin olmak adına kalibrasyona ihtiyaç duyulmaktadır. Biz bu çalışmamızda toplam beş röntgen cihazıyla kalibrasyon işlemi yaptık. Cihazlarda kV, HVL değerlerini ölçmeye çalıştık. Yaptığımız ölçmeler sonucunda tüm cihazların normal standartlar çerçevesinde ölçüm yaptığını tespit ettik.
Özet (Çeviri)
Hospitals, clinics and other health care institutions need to identify the need of high-tech medical devices used for therapeutic purposes, the selection of these devices , proper use , management, and most importantly, maintenance and calibration has become an important issue that should not be ignored any longer . Calibration, under defined conditions, the accuracy of measurement known standard or the other of a device using the system of measurement accuracy , a series of measurements used to investigate deviation and Documentation . Calibration corporation formed conscience , knowing well the importance of calibration , incorrect measurements due to the negative effect on the process of diagnosing the health of a device , such as the return of an industry that is difficult to know what it would cost are sensitive point calibration not make . Decision making at critical points and the limit to ensure the accuracy of measuring instruments used to determine the name of outs needed for calibration. In this study we have made a total of five X-ray devices, the calibration process. devices kV, HVL tried to measure values. As a result of the measurement is doing all the devices within the framework of normal standards of our measurements have detected.