Nonsteroidal antienflamatuvar bir etkin madde içeren oküler nanosistem formülasyonunun geliştirilmesi
Development of a ocular nanosystem formulation containing a nonsteroidal anti-inflammatory drug
  1. Tez No: 347764
  2. Yazar: EDA AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER TARIMCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Flurbiprofen, in-situ gel formulations, nanoparticulate drug delivery, PLGA, Pluronic, Flurbiprofen, in-sitü jel formülasyonları, nanopartiküler ilaç taşıyıcı sistemler, PLGA, Pluronik
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
The aim of this study is to develop long-acting and stable ophthalmic drug delivery nanosystems of flurbiprofen, a nonsteroidal anti-inflammatory drug, as an alternative to the conventional dosage forms. For this purpose, flurbiprofen-loaded PLGA nanoparticles were prepared by nanoprecipitation method. The production yield, process efficacy, particle size, polydispersity index and in vitro release profiles of the prepared formulations were evaluated and the most suitable nanoparticles were selected. Cell culture studies and anti-inflammatory activity assay were done by using the selected formulations. To increase the retention time of flurbiprofen in the precorneal area, heat sensitive in-situ gel formulations were prepared by using PLGA nanoparticles. According to the in vitro release data, it was observed that controlled release of flurbiprofen from in-situ gel was provided with encapsulating the drug into the nanoparticular system.
Özet (Çeviri)
Bu çalışmada nonsteroidal antienflamatuvar bir etkin madde olan flurbiprofenin konvansiyonel dozaj formlarına alternatif olarak uzun etkili ve stabil ilaç taşıyıcı oftalmik nanosistemlerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla nanopresipitasyon yöntemi kullanılarak flurbiprofen yüklü PLGA nanopartikülleri hazırlanmıştır. Hazırlanan formülasyonlar ürün verimi, işlem etkinliği, partikül büyüklüğü, polidispersite indeksi ve in vitro salım profilleri açısından değerlendirilerek en uygun nanopartiküller belirlenmiştir. Seçilen formüller ile hücre kültürü deneyi ve antienflamatuvar aktivite tayini yapılmıştır. Flurbiprofenin prekorneal alanda kalış süresini artırabilmek için PLGA nanopartikülleri kullanılarak sıcaklık değişimi ile jelleşen in-sitü jel formülasyonları hazırlanmıştır. İn vitro salım tayini sonuçlarına göre flurbiprofenin nanopartiküler sistem içinde enkapsülasyonu ile in-sitü jelden etkin maddenin kontrollü salımı sağlanmıştır.