Geriatrik hastalarda terapötik plazmaferez; 12 yıllık tek merkezli deneyim (Retrospektif çalışma)
Therapeutic plasmapheresis in geriatric patients; a 12 year single center experience
  1. Tez No: 347765
  2. Yazar: OYA ADSIZ MARAŞUNA
  3. Danışmanlar: PROF. OSMAN İLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Terapötik plazmaferez, geriatrik, Therapeutic plasmapheresis, geriatric, complication
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Terapötik plazmaferez (TPD)işlemi genellikle iyi tolere edilen bir işlem olmasına rağmen prosedür esnasında bazı komplikasyonlar gelişebilmektedir. İşlem esnasında mortalite genellikle kardiyak aritmilere bağlıdır. Mortalite oranları farklı serilerde 1/400 ile 1/5000 arasında değişmektedir. Minör komplikasyonlar daha sık olup işlemlerin % 20-30?unda bildirilmektedir. Türkiye?deki geriatrik popülasyon gittikçe büyümektedir. Bu durum gittikçe daha fazla geriatrik olgunun TPD ihtiyacı olacağını göstermektedir. Bu çalışmanın ana amacı merkezimizde geriatrik olgulardaki terapötik plazmaferez verilerini retrospektif olarak incelemek ve verilerimizi daha genç erişkin olgularla karşılaştırmaktır. Çalışmamızda 1106 olguya uygulanan 4709 TPD işleminin verileri kullanılmıştır. 981 işlem (% 20,8) geriatrik yaş grubuna uygulanmış olup 3728 işlem (% 79,2) erişkin gruba uygulandı. TPD endikasyonu en sık anesteziyoloji-reanimasyon ünitesinde konmuş olup sepsis/erişkin respiratuvar distress sendromu (ARDS)/ multiple organ yetmezliği (MOY) hem erişkin hem de geriatrik grupta en sık endikasyon olarak saptandı. Nörolojik endikasyonlar ikinci sıradaydı. Herhangi bir komplikasyonun görülme oranı erişkin grupta 26/3728 (% 0,7) olup geriatrik grupta 6/981 (% 0,6) idi. Arada istatistiksel açıdan fark saptanmadı (p > 0.05). Geriatrik grupta femoral kateter kullanımı daha sık olup periferik ven kullanımı daha seyrekti. Geriatrik TPD deneyimli ellerde güvenli bir işlem olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Although the procedure is generally well tolerated many complications can occur during therapeutic plasmapheresis. Mortality rates range between 1/400 and 1/5000 many of which are due to fatal cardiac arrhythmias. Minor complications are more frequent and are documented in 20-30 % of cases. The geriatric population in Turkey is increasing which means that more and more cases in this age group will need TPE interventions. The major objective of this study was to retrospectively analyze our experience of TPE on geriatric subjects and compare them with younger adults. We used data from 4709 TPE sessions performed to 1106 subjects. 981 sessions (20.8%) were in the geriatric age group whereas 3728 (79.2 %) were in the adult group. Indication for TPE was most commonly accepted in the Anesthesiology Intensive care unit where sepsis/ARDS/MOF was the most common indication in both geriatric and adult groups. Neurological indications were in second place. The frequency of any complication was 26/3728 in the adult group (0.7%) and 6/981 in the geriatric group (0.6%). These were statistically similar (p>0.05). Usage of a femoral catheter was more frequent and usage of a peripheral vein was less frequent in the geriatric population.TPE seems to be a safe procedure for geriatric cases in experienced hands.