Ankara üniversitesi öğrencilerinin serbest zamanlarında egzersize katılma sıklıkları ve nedenleri
The frequencies and the results of Ankara University students in joining exercises as their leisure time activity
  1. Tez No: 347769
  2. Yazar: SEÇKİN DOĞANER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VELİTTİN BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Spor, Health Education, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest Zaman, Fiziksel aktivite, Egzersiz, Rekreasyon, Ankara Üniversitesi öğrencileri, Leisure time, Physical activity, Exercise, Recreation, Ankara University students
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırmanın amacı, Ankara Üniversitesi öğrencilerinin serbest zamanlarında egzersize katılma ve katılmama sıklıklarını belirlemek, katılmama/katılmama nedenlerini öğrenmek ve daha sonra serbest zamanları içerisinde ne gibi aktiviteler yaptıklarının belirlenerek, bunların sportif faaliyetler ile ilişkilendirilmesidir. Bu çalışmanın evrenini, 2012-2013 eğitim-öğretim döneminde aktif olarak öğrenimlerini sürdüren Ankara Üniversitesi Fakülteleri ve Yüksekokulları öğrencileri oluşturmaktadır. Bu amaçla, Ankara Üniversitesi'ne bağlı Fakülte ve Yüksekokulları'nda öğrenim gören toplam 780 öğrenciye anket uygulanmıştır. Sonuçlar ANOVA ve frekans analizi ile yorumlanmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin tamamı zorunlu ihtiyaçlarının dışında kendilerine serbest zaman ayırabildiklerini ifade etmişlerdir. Serbest zamanlarını çeşitli aktivitelerle geçiren öğrencilerin gerçekleştirdikleri egzersiz harici 3 etkinliği belirtmeleri istendiğinde, ortaya çıkan sonuçlar, öğrencilerden çoğunun internet ve bilgisayar kullanımına (%68,6) ve müzik dinleme/ yapmaya (%73,2) zaman ayırdıklarını göstermiştir. Öğrencilerin büyük çoğunluğu (%33,1) egzersiz dışındaki serbest zaman etkinliklerini haftada 3 gün yaptıklarını belirtmişlerdir. Ankete katılanların sadece %44,2'sinin düzenli olarak egzersiz yaptığı gözlenmiş ve fitness, yüzme, yürüyüş, koşu ve pilates en çok yapılan düzenli egzersizler olarak belirlenmiştir. Katılımcıların egzersizlere, haftada yoğunluklu olarak 3 gün (%15,3) ayırdıkları ve saat bazında ise yoğunluklu olarak 2 ile 4 saat arası bir zaman (%27,6) ayırmayı tercih ettikleri görülmüştür. Sonuç olarak, katılımcıların serbest zamanlarını çoğunlukla müzik dinleyerek/yaparak ve internette ya da bilgisayar başında geçirdikleri belirlenmiştir. Ankara Üniversitesi öğrencilerinin serbest zamanlarında egzersize katılma oranlarının, katılmama oranlarından daha düşük olduğu görülmüştür. Egzersize yer verme nedenleri arasında ise, yeterli vakit yaratılabilmesi, egzersizi sevme, sağlığına önem verme ve sosyal bir çevre ve arkadaşlık ilişkisi geliştirme, farklı etkinliklere katılma, kendini güçlü hissetme ve hayatın karmaşık yapısından uzaklaşma seçeneklerinin ön planda olduğu görülmüştür. Egzersize yer vermeme nedenlerinin başında egzersizi sevmeme, egzersiz yapacak uygun yerin olmaması, yoğun ders yükü, günlük saatlerin uygunsuzluğu, beslenme yetersizliği ve insanlardan ayrı kalma isteği gelmektedir.
Özet (Çeviri)
The goal of the study is to determine the frequency of Ankara University students that engage and do not engage in exercises and to find out the reasons for engaging/ not engaging in exercises in their leisure time and then to analyze the relationship of the activities, in which they are involved, except for exercise with the sports activities. The universe of the study consists of the students whose education continues during 2012-2013 academic year in Ankara University Faculties and Ankara University Graduate Schools. Hence, a total of 780 students in Ankara University Faculties and Ankara University Graduate Schools were surveyed. Analysis were statistically performed by using ANOVA and frequency analysis test. Students participating in the study stated that they could allocate some of their time to leisure time activities when they are not involved in obligatory tasks. The students were asked to declare 3 activities except for any type of exercise that they are doing in their leisure time. Results showed that most of the students are spending their leisure time on internet and on computer associated activities (68.6%), and on listening to/playing music (73.2%). Furthermore, most of the students (33.1%) that spend time on different types of activities except for exercise stated that they participated in those activities 3 days a week. Only 44.2% of the students surveyed were shown to be engaged in regular exercises and fitness, swimming, walking, and pilates were shown to be the topmost exercises performed by the students. Morover, participants declared that they prefer doing exercises mostly 3 days (15.3%) a week and within 2-4 hours (27.6%) a week. As for results, participants were mostly shown to spend their leisure time on listening to/playing music, and on internet and computer associated activities. The number of Ankara University students that engage in exercises regularly is shown to be lower than that of Ankara University students not participating in any kind of exercise in their leisure time. Furthermore, the principal reasons for being engaged in exercises were given as“having enough time for leisure time activities, loving doing exercises, appreciating their health, improving social environment and friendship relations, attending different types of activities, feeling being strong, avoiding the complexity of the life”. However, main reasons for not being engaged in any exercise were given as "dislike of exercise, not having appropriate environment for doing exercises, school work overload, unsuitable times for exercise in daily life, under nutrition and desire for isolation from other people.