Apex petrosusa transmastoid yaklaşımın cerrahi anatomisi
Surgical anatomy of the infralabyrinthine approach through petrous apex
- Tez No: 347770
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM TEKDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Kulak Burun ve Boğaz, Anatomy, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Apex partis petrosa, anatomi, drenaj, infralabirentin yaklaşım, kolesterol granulom, Apex partis petrosa, anatomy, cholesterol granuloma, drenage, infralabyrinthine approach
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmanın amacı apex partis petrosa lezyonlarını drenaj için kullanılan transmastoid infralabirentin yolun cerrahi anatomisini ortaya koymaktır. Diseksiyonlar sırasında gözlenen ilişkiler radyolojik olarak da değerlendirilmiştir. Otuzyedi temporal kemikte (30 kadavra tarafı ve 7 kuru kemik) mastoidektomi yapılıp orta kulak açılarak infralabirentin, subkohlear ve apex partis petrosa hücreleri açılarak transmastoid infralabirentin yol tüm temporal kemik boyunca ortaya konmuştur. Mastoid bölgeden cochlea?nın konumu tarif edilmiştir. Buna göre cochlea?nın en inferior kesimi canalis semicircularis posterior?un en inferior kesimi ile aynı aksiyel plandadır ve n. facialis?in mastoid segmentinin proksimal kesiminin 8,43 mm derininde yer alır. İnfralabirentin yolun a. carotis interna?nın horizontal parçasına paralel oluşturulabilmesi için yolun cochlea?nın inferior ve medialinden, meatus acusticus internus?un anterior ve inferior?undan geçmesi gerekir. Yolun koronal ve aksiyel plan ile olan açısı 420 ve 300 olarak ölçüldü. A. carotis interna?nın vertikal ve horizontal kesimleri arasında oluşan açının promontoryuma göre 7 mm?den fazla posterior?da yerleşmesi durumunda yol ile a. carotis interna?nın yakın temasının oluştuğu gözlendi. Sonuçlarımız esas olarak orta kulak yerleşimli ve cochlea ile yakın ilişkide olan bulbus jugularis varlığında işlemin uygulanamadığını gösterdi. Bulbus jugularis?in esas olarak mastoid bölgede yerleştiği ve n. facialis?e temas etmediği vakalarda ise bu yöntem uygulanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to demonstrate the surgical anatomy of transmastoid infralabyrinthine approach which is used in drainage of the lesions of apex partis petrosa. The relationships observed during dissections were also collaborated with the radiological findings. Mastoidectomy and middle ear dissection were performed in 37 temporal bones (30 cadaver sides and 7 bones) and by opening the infralabyrinthine, subcochlear and apex partis petrosa air cells, the whole tract of transmastoid infralabyrinthine approach was demonstrated. The topography of cochlea was described from the mastoid view. According to our results, in surgical position, the most inferior part of cochlea was at the same axial plane with the most inferior part of canalis semicircularis posterior and located 8,43 mm deep to proximal part of the mastoid segment of n. facialis. In order to perform a tract parallel to horizontal part of a. carotis interna, the tract should pass inferior and medial to cochlea and anterior and inferior to meatus acusticus internus. The mean coronal and axial angle of the route was 420 and 300 respectively. The tract was seen in close proximity with a. carotis interna if the angle between vertical and horizontal segments of a. carotis interna located more than 7 mm posterior to promontoryum. Our results demonstrated that the procedure could not be performed if bulbus jugularis mainly located in the middle ear and in close relation with cochlea. The procedure could be performed if the bulbus jugularis mainly located in the mastoid cavity and didn?t touch with n. facialis.