Bolu ili ve çevresinde keçilerde alphaherpesvirus [bovineherpesvirustip 1(BOHV-1) ve CaprineHerpesvirus tip1(CPHV-1)] enfeksiyonlarının serolojik olarak araştırılması
The serological investigation of alphaherpesvirus [bovineherpesvirus 11(BOHV-1)and caprineherpesvirus 1(CPHV-1) infections in bolu province
- Tez No: 347771
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVAL BİLGE DAĞALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bolu, Bovine Herpesvirus 1, Caprine Herpesvirus 1, gB/gE ELISA, keçi, Virus Nötralizasyon Testi, Bolu, Bovine Herpesvirus 1, Caprine Herpesvirus 1, gB/gE ELISA, goat, Virus Neutralisation Test
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, Bolu ili ve çevresinde keçilerde alphaherpesvirus (BoHV-1 ve CpHV-1) enfeksiyonlarının varlığının/yaygınlığının serolojik olarak araştırılması ve keçilerde alphaherpesvirusların tanısında gB/gE ELISA kombinasyonunun kullanılabilirliğinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla, 546 Saanen keçisinden alınan kan serumu örnekleri ELISA ve VNT kullanılarak test edilmiştir. glikoprotein B ve gE ELISA ile test edilen örneklerin %32.05?i (175/546) CpHV-1 antikor pozitifliğini yansıtan gB(+)/gE(-) olarak bulunurken, % 0.73?ü (4/546) BoHV-1 antikorları yönünden pozitifliği yansıtan gB(+)/gE(+) olarak belirlenmiştir. Her iki virus için ayrı ayrı yapılan virus nötralizasyon testi sonuçlarına göre serumların %31.86? sı (174/546) CpHV-1 antikorları yönünden pozitif bulunurken, %3.29?u (18/546) BoHV-1 antikorları yönünden pozitif olarak değerlendirilmiştir. Örneklenen keçilerde CpHV-1/BoHV-1 enfeksiyonlarının varlığı/yaygınlığı serolojik olarak ortaya konulmuştur. Keçilerde alphaherpesvirus enfeksiyonlarının serolojik tanısında gB blocking ELISA?nın alternatif test olarak kullanılabileceği düşünülmekte ancak CpHV-1/BoHV-1 antikorlarının ayrımında kullanılan gE blocking ELISA?nın VNT ile uyumunun düşük düzeyde olması nedeniyle enfeksiyona neden olan etkenin (CpHV-1 ve/veya BoHV-1) belirlenmesi amacıyla daha duyarlı metotların geliştirilmesine ihtiyaç olduğu öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to examine the presence/ prevalence of the alphaherpesvirus (BoHV-1 and CpHV-1) infections serologically in Bolu and to determine the availability of gB/gE ELISA combination for the diagnosis of alphaherpesvirusus in goats. In this purpose, blood serum samples were collected from 546 Saanen goats and tested by using ELISA and VNT. While 32.05% (175/546) of the samples which are tested by gB and gE ELISA were found gB(+)/gE(-), reflecting CpHV-1 antibody positivity; 0.73% (4/546) of the samples were found gB(+)/gE(+) , reflecting BoHV-1 antibody positivity. According to the VN tests are performed for both virus samples separately, while 31.86% (174/546) of the serum samples were found positive for CpHV-1 antibodies, 3.29% (18/546) of sera were found positive for CpHV-1 antibodies. The presence/prevalence of CpHV-1/BoHV-1 infection was revealed serologically in collected samples. It has been predicted that gB blocking ELISA could be used as an alternative test in serological identification of alphaherpesvirus in goats. However, since gE blocking ELISA shows poor compatibility with VNT, we anticipate that more sensitive methods need to be developed for identification of viral agent causing the infection (CpHV-1 and BoHV-1).