Futbolda dar alan oyunlarında setler arası aktif ve pasif dinlenmenin fizyolojik ve kinematik cevaplar üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of passive and active resting on physiological responses and time motion characteristics between bouts on small sided soccer games
- Tez No: 347772
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜRHAT MÜNİROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Dar Alan Oyunları, Fizyolojik Cevaplar, Futbol, Katedilen Mesafe
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırma futbolda dar alan oyunlarında setler arası pasif ve aktif dinlenmenin fizyolojik ve kinematik cevaplar üzerine etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya yaşı 16,87±0.34yıl, boy uzunluğu 176,69±3,21cm, vücut ağırlığı 62,40±2,59kg, antrenman yaşı 3,75±0,44yıl olan haftada en az beş gün antrenman yapan 16 elit genç futbolcu gönüllü olarak katılmıştır. Ölçümlere başlamadan önce futbolculara ölçümler hakkında bilgi verilmiş ve ölçüm için gerekli belgeler imzalatıldıktan sonra çalışmaya katılan futbolculara antropometrik ölçümler ve Yo-Yo IRT1 testi yapılmıştır. Yo-Yo IRT1 testi sonucunda elde edilen katedilen mesafe değerleri 2x2, 3x3, 4x4 dar alan oyunlarındaki takımların oluşturulması için en yüksekten en düşük değere doğru sıralanarak oluşturulan gruplara rastgele sırada ikişer gün arayla 4 set, pasif ve aktif dinlenme ile 2x2, 3x3, 4x4 dar alan oyunu oynatılmıştır. Oyunlar sırasında oyuncuların Kalp Atım Hızı (KAH) cevapları, kat edilen mesafeleri, KAHmaks?ın yüzde değerleri SPI-Pro X Portatif Hareket Analiz Sistemi aracılığıyla ölçülmüştür. Ayrıca oyunların en sonunda oyuncuların Zirve Laktik Asit (ZLA) değerleri ölçülmüş ve her set sonunda Algılanan Zorluk Derecesi (AZD) puanları belirlenmiştir. Çalışma sonucunda 2x2, 3x3, 4x4 oyunlarda setler arası pasif ve aktif dinlenme yöntemleri arasında AZD, ZLA cevapları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p< 0,05). Buna ek olarak pasif ve aktif dinlenmeli olarak oynatılan 2x2 oyunlarda KAH, %KAHmaks ve KM cevapları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p< 0,05). Bu sonuçlara göre genç futbolcular için aerobik dayanıklılık çalışmalarında pasif ve aktif dinlenme yöntemlerinin her ikisinin de kullanılması önerilirken, antrenörler oyunlarda yüksek şiddette daha fazla katedilen mesafe değerleri istiyorlarsa oyunların aktif dinlenmeli olarak oynatılması önerilmektedir. Bunlara ek olarak 2x2 dar alan oyunlarının genç futbolcularda anaerobik gelişim için kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate of the effects of resting regimes (passive and active) on physiological responses and time motion characteristics between bouts on small sided soccer games (SSGs) - including 2-a-side, 3-a-side, and 4-a-side games - in young soccer players. Sixteen soccer players (average age 16,87±0.34 years; mean body height 176,69±3,216 cm; mean body mass 62,40±2,59 kg; mean training age 3,75±0,44years) participated in this study voluntarily. The subjects were informed about all small-sided games (SSG) and underwent anthropometric measurements followed by the Yo-Yo Intermittent Recovery Test 1. After Yo-Yo test, players were ranked according to the distance covered in this test. Then, each player took place in 4 bouts of SSGpr (passive resting) and SSGar (active resting) soccer-specific SSGs in random order at 2-day intervals. During the all SSGs Heart Rate (HR) responses, percentage of HRmax and time motion characteristics were measured by SPI-Pro X portable global positioning system unite. In addition, Rating of Perceived Exertion (RPE) was determined for each bouts and Lactic Acid (LA) were measured at the end of SSGs. Paired t-tests were used to assess differences between SSGpr and SSGar in terms of physiological responses and time motion characteristics during the all SSGs.