Tekrarlayan gebelik kaybı olan hastalarda etyolojik faktörlerin analizi
Analysis of etiologic factors in patients with recurrent pregnancy loss
- Tez No: 347799
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH KARAER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Düşük, Etiyolojik faktörler, Tekrarlayan gebelik kaybı, Abortus, Etiologic factors, Recurrent pregnancy loss
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Tekrarlayan gebelik kayıpları üç veya daha fazla ardışık düşüğün görülmesi olarak tanımlanır ve kadınların %0,5-3'de meydana gelir. Etyolojisinde çok farklı nedenler rol almakla birlikte, vakaların sadece %50'sinde saptanabilir bir neden bulunabilmektedir. Bu çalışmada, tekrarlayan iki veya daha fazla spontan abortus şikayetiyle İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'na Ocak 2011 ile Haziran 2013 yılları arasında başvuran 273 hasta incelenmiştir. Çalışmaya alınan çiftlerden kadın partnerler, anatomik anormallik nedenleri bakımından ultrason ve histerosalpingografi cihazları ile; kanda, antitrombin III, protein C, protein S,aktif protein C rezistansı, Factor V Leiden mutasyonu, Protrombin 20210 A mutasyonu ile kalıtsal trombofilik nedenler bakımından, kan homosistein, folik asit, vitamin B12 seviyeleri ile hematolojik nedenler bakımından, açlık kan şekeri, adetin 3. Günü FSH, LH, TSH, Prolaktin, serbest testesteron, dihidroepiandrosteron sülfat seviyeleri ile endokrinolojik nedenler bakımından; lupus antikoagulan IgG ve IgM, antikardiyolipin antikor IgG ve IgM, anti tiroid antikor, anti nükleer antikor mevcudiyetleri ile immunolojik nedenler bakımından değerlendirildi. Her iki partnerin alınan detaylı anamnez ve fizik muayeneyi takiben karyotip analizi yapıldı. Hastaların %1,1'inde genetik-kromozomal; %4'ünde anatomik; %4,4'ünde endokrinolojik ; %13,9'unda kalıtsal trombofilik; %1,8'inde edinsel trombofilik ; %13,5'inde immunolojik bir neden bulundu. %14 oranı ile trombofilik ve %13,5 oranı ile immunolojik nedenler en sık saptanan nedenlerdi Yaptığımız bu çalışmada çiftlerin %65'inde etyolojide herhangi bir neden bulunamamış iken; %35 hastada tekrarlayan gebelik kaybı etyolojisinde rol alabilecek en az bir faktöre rastlanmıştır. 11 hastada (%4) birden fazla neden birarada görülmüştür. Bu onbir hastanın dokuzunda immunolojik bir nedene herhangi başka bir neden eşlik etmektedir. Bu çalışmada iki ve ikiden fazla düşük öyküsü olan yada birinci ve ikinci trimester düşük öyküsü olan hastaların etiyolojik faktörleri arasında anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır. TGK öyküsü olan hastalarda klinisyenler tarafından kapsamlı, sistematik ve pratik yaklaşımlar ile etiyolojik faktörlerin iyi bir şekilde analiz edilmesi TGK öyküsü olan hastaların gebeliklerinin olumlu bir şekilde sonuçlanma şansını arttıracaktır
Özet (Çeviri)
Analysis of Etiologic Factors in Patients with Recurrent Pregnancy Loss Recurrent pregnancy loss is defined as the occurrence of three or more consecutive abortus and it occurs in 0.5-3% of women. Although there are various reasons in the etiology, a determinable reason can be detected only in 50% of the cases. In this study, 273 patients who were admitted to Obstetrics and Gynecology Department of Medical Faculty of Inonu University with the complaint of two or more recurrent spontaneous abortus between January 2011 and June 2013 were studied Females of the couples in the study were evaluated with ultrasound and hysterosalpingography devices in terms of anatomical abnormalities and in terms of inherited thrombophilia reasons by antithrombin III, protein C, protein S, activated protein C resistance, Factor V Leiden mutation, Prothrombin 20210 A mutation in blood and and in terms of hematological reasons by blood homocysteine, folic acid, vitamin B12 levels and, in terms of endocrinological reasons by fasting blood glucose, levels of FSH, LH, TSH, Prolactin, free testosterone, dehydroepiandrosterone sulfate on the 3rd day of menstruation and in terms of immunological reasons by presence of lupus anticoagulant IgG and IgM anticardiolipin antibodies IgG and IgM, anti-thyroid antibodies, anti-nuclear antibodies. Karyotype analysis was performed after taking a detailed history and physical examination of both couple. The reasons were detected as genetic-chromosomal in1.1% and, anatomic in 4%, endocrinological 4.4%, heritable thrombophilia in 13.9% ; acquired thrombophilia in 1.8% and immunological in 13.5% of patients.The most common reasons detected were thrombophilia by 14% and immunological causes by 13.5% In our study Although we could not find any reasons in the etiology of 65% of couples, in 35% of patients we found at least one factor that can take a role in the etiology of recurrent pregnancy loss. In 11 patients (4%) reasons more than one were seen. Nine of these eleven patients any other reason accompany an immununological reason. In this study, a significant difference could not be detected between etiologic factors of patients having two and more than two abortus history and patients having abortus in the first and second trimester history Optimised analysis of etiologic factors with comprehensive, systematic and practical approach of patients having RPL history by clinicians could increase the chance of having a positive outcome of patients having RPL history.