Meslek lisesi yönetici ve öğretmenlerinin öğrenen örgüt algıları
Perceptions of vocational high school administrators and teachers on learning organization
  1. Tez No: 347814
  2. Yazar: MEHMET AKSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYPAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme, örgütsel öğrenme, öğrenen örgüt, öğrenen okul, Learning, organizational learning, learning organization, learning school
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, meslek liselerinde görev yapan yönetici ve öğretmenlerin öğrenen örgüte ilişkin (sürekli öğrenme, diyalog ve öğrenme, takım halinde öğrenme, paylaşımcı sistemler, ortak vizyon ve yetkilendirme, sistemler arası bağlantı, destekleyici liderlik boyutlarında) algı düzeylerini tespit etmektir. Yöntem: Tarama modeli kullanılan araştırmada, amaca ulaşabilmek için veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Araştırma grubunu, 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında Bilecik ilinde bulunan, kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen, meslek liselerinde görevli 54'ü yönetici (müdür ve müdür yardımcısı) ve 248'i öğretmen toplam 302 kişi oluşturmaktadır. Frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, bağımsız grup“t”testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) araştırmada kullanılan istatistiksel tekniklerdir. Farklılıklarda anlamlılık düzeyi olarak 0.05 alınmıştır. Bulgular: Meslek liselerinde öğrenen örgüt özelliklerinin algılama düzeylerinin yöneticilerde“yüksek”düzeyde, öğretmenlerde“orta”düzeyde gerçekleştiği saptanmıştır. Öğretmenlerle karşılaştırıldığında, yöneticilerin okullardaki takımların okul hedeflerine ulamak için işbirliği içinde çalıştıklarını düşündükleri saptanmıştır. Algılar, sürekli öğrenme ve takım halinde öğrenme boyutlarında yaşça büyük olan yönetici ve öğretmenler lehine farklılık göstermektedir. Algılar, tüm boyutlarda meslek öğretmenleri lehine farklılaşmaktadır. Tartışma ve Sonuç: Okul ile ilgili düzenlemelerde öğretmenlerin görüşleri dikkate alınmalıdır. Öğrenen bir örgüt kültürü geliştirilmeli ve öğretmenler gerekli eğitimleri almaları konusunda cesaretlendirilmelidirler. Takım çalışmasına uygun ortamlar oluşturulmalı ve öğretmenler takım çalışması konusunda teşvik edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research is to find out how features of learning organizations (in the dimensions of continuous learning, dialogue and inquiry, team learning, embedded systems, empowerment, system connection and provide leardership) in vocational high schools respond to the perception of administrators and teachers. Method: Survey model and questionnaire as a data accumulating tool have been used to reach aim in this research. The sample of the research consisted of 302 people who are comprised of 54 administrators ( manager and assistant manager) and 248 teachers chosen by convenience sampling from vocational high schools in Bilecik, throughout the education years of 2012-2013. Statistical techniques that are used are, frequency, percentage, arithmetic average, standard deviation, independent samples“t”test, one-way ANOVA. Meaningful level in differences is determined as .05. Results: It is found out that, features of learning organizations in vocational and technical high schools seem to be“high”level for administrators' perceptions and“medium”level for teachers'. Compared with teachers, administrators think that teams in schools work in collobarate to reach school's targets. Perceptions differantiate for the goodness of elder administrators and teachers in the dimensions of continuous learning and team learning. Perceptions differantiate for the goodness of vocational teachers in all dimensions. Discussion and Conclusion: Decisions of the teachers shold be considered for new regulations about schools. A learning school culture shold be improved and teachers sould be encouraged to necessary education. Suitable circumstances that require teamwork should be provided for teachers and teamwork should be supoorted.