Ürolojik cerrahi işlem uygulanan hastalarda beslenme durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of nutritional status in patients undergoing urological surgery
  1. Tez No: 347855
  2. Yazar: İDRİS AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ERDAL DORUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Ürolojik cerrahi, malnütrisyon, Urological surgery, malnutrition
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada, cerrahi işlem uygulanan üroloji hastalarında malnütrisyonun değerlendirilmesi ile bu durumun farkındalığını artırmak, ameliyat öncesi ve sonrası hastaların beslenme durumunu yeniden gözden geçirmek ve ek tedaviye ihtiyaç olup olmamasının araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla hastaların cerrahi işlem hemen öncesi ve 30 gün sonrası beslenme durumları değerlendirilmiş ve 241 ürolojik cerrahi işlem uygulanan hasta incelendi. Hastaların Vücut Kitle İndeksi (VKİ; metre kare başına kilogram) hesaplandı. Hastalarda labaratuar olarak kanda albumin, prealbumin ve lenfosit sayısı değerlerine bakıldı. Antropometrik olarak Orta kol Kas Çevresi (MAKÇ) ve Triseps Deri Kıvrımı Kalınlığı (TDKK) ölçüldü. Ayrıca ameliyattan 30 gün sonra hastalar Subjektif Global Değerlendirme Testi (SGD) ile değerlendirildi. Bu çalışmada elde ettiğimiz sonuçları değerlendirdiğimizde, yemek alımında değişiklik ve GİS bulguları hastaların %6'sında görülmesine rağmen malnütrisyonun hastaların %21,6'sında izlenmesi, cerrahi ve ek hastalıklara bağlı hastaların %59,7'sında izlenen orta-ağır düzeydeki metabolik strese bağlanabilir. Cinsiyete göre orta-ağır malnütrisyon oranlarında ise anlamlı farklılık izlenmemiştir. Bizim çalışmamızda genel olarak malign hastalığı olanlarda benign hastalığı olanlara göre, açık cerrahi uygulanan hastalarda endoskopik cerrahi uygulanan hastalara göre malnütrisyon gelişme olasılığı daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to evaluate malnutrition of urology patients undergoing surgical procedure and to increase the awareness of this situation, to reconsider the nutritional status of patients before and after surgery and to investigate whether additional treatment is needed or not. For this purpose, the nutritional status of patients just before and 30 days after the surgical procedure is examined and 241 patients undergoing urological surgery are investigated. Patients's Body Mass İndex (BMI, kilograms per square meter) is analyzed. Patients's serum albumin, prealbumin and lymphocyte absolute values are analyzed in laboratory. Mid-Arm Muscle Circule (MAMC) and Triceps Skinfold Thickness (TST) as anthropometric are measured. In addition, the patients are evaluated by Subjective Global Assessment Test (SGA) 30 days after surgery. In this study, when we evaluate our results, despite of changes in food intake and gastrointestinal symptoms seen in 6% of patients, that monitoring of malnutrition in 21.6% of patients can be connected to moderate-severe metabolic stress that is related to surgery and additional diseases seen on 59.7% of patients. There is no significant difference in moderate-severe malnutrition rates by gender. In our study, in general, patients with malignant disease compared to those with benign disease and patients undergoing open surgery compared to those with endoscopic surgery are more likely to have development of malnutrition.