Neoadjuvan kemoterapı alan meme kanserlı hastalarda NF-KB, survıvın ve Kİ-67 ekspresyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of NF-KB, survivin and Kİ-67 expressions in breast cancer patients receiving neoadjuvant chemotherapy
  1. Tez No: 347865
  2. Yazar: SİNAN DEMİRCİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ARTAÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Neoadjuvan tedavi, meme kanseri, nükleer faktör kappa-B, survivin, ki-67 indeksi, Neoadjuvant chemotherapy, breast cancer, nücleer factor kappa-B, survivin, ki-67 index
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Neoadjuvan kemoterapi alan meme kanserli hastalarda NF-kB, survivin ekspresyonu ve Ki-67 indeksinin kemoterapiye olan cevabı ve prognoza etkisini değerlendirmek. Yöntem: Neoadjuvan kemoterapi alan meme kanserli hastaların retrospektif olarak hasta dosyaları tarandı. Epidemiyolojik özellikleri, uygulanan tedaviler, tedaviye yanıtları, sağ kalım süreleri ve son durumları tespit edildi. Kemoterapi öncesi mevcut olan ve operasyon sonrası elde edilen patoloji blokları immunohistokimyasal olarak NF-kB, survivin ve Ki-67 boyaları ile boyanıp, ekspresyonları değerlendirildi. Bulgular: Bu çalışmada 52 hasta değerlendirildi. Hastaların median yaşı 48,6(26-84) bulundu. Kemoterapi öncesi ve operasyon sonrası patolojilerine ulaşılan hastalarda NF-?B ekspresyonu değişimi ile, kemoterapiye yanıtı olmayan hastalar ve parsiyel yanıtı olan hastalar arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu (p=0,025). Yanıt olmayan hastalarda NF-?B kemoterapi sonrası %37,5 azalırken, parsiyel yanıt olan hastalarda %1,9 artma olduğu saptandı. Kemoterapi öncesi patolojisi olan hastalarda; meme deki patolojik yanıt (patolojik parsiyel yanıt(pPY) ve patolik tam yanıt(pTY)) oranı neoadjuvan trastuzumab alan hastalarda, diğer cerbB-2 pozitif ama neoadjuvan trastuzumab almayan hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı oranda yüksek bulundu (p=0,03). Lenf nodunda patolojik yanıt oranı cerbB-2 pozitif hastalarda istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu (p=0,037). Lenf nodundaki patolojik yanıt oranı, ilk patolojide ki survivin boyanma yüzdesi düşük olan hastalarda istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0,009). Lenf nodunda patolojik yanıt oranı, verilen neoadjuvan kemoterapi kür sayısı artışı ile doğru orantılı olarak yüksek saptandı (p=0,034). Sonuç: Bu çalışmada, yanıt olmayan hastalarda NF-kB ekspresyonu azalırken, parsiyel yanıt olan hastalarda NF-kB ekspresyonunun arttığı saptandı. Ayrıca literatürde ilk defa lenf nodunda survivin ekspresyonunun düşük olmasının artmış yanıt ile ilişkili olduğu gösterildi. Bu sonuçların klinik pratikte kullanılabilmesi için daha ileri prospektif kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the effect of NF-kB, survivin expresions and Ki-67 index in chemotherapy response and prognosis in patients receiving neoadjuvant chemotherapy with breast cancer. Materials and Methods: Breast cancer patients who received neoadjuvant chemotherapy were identified and analysed retrospectively. Collected data consisted of epidemiological characteristics, treatments, response to therapy, survival durations and the final states. Pathology blocks available before chemotherapy and obtained after operation were immunohistochemically stained with NF-?B, survivin and Ki-67 paint and their expressions were evaluated. Results: In this study, 52 patients were evaluated. The median age of the patients were found 48,6(26-84). Expression of NF-kB were statistically significant for achieved both pathology non-responsive and a partial response patients (p=0.0025). NF-?B decreased by %37,5 for non-responsable patients and increased by %1,9 for partial respsonsable patients. Pathological response ratios on mammarian tissue for patients who have a pathology at least were significantly higher than the cerbB-2 (+) patients who don?t use trastuzumab (p=0,03). Pathological response ratios in lymphoid tissues were significantly decreased for cerbB-2 (+) patients (p=0,037). Pathological response ratios for lymphoid tissues were significantly increased for patients who have low survivin stain percent at first pathology (p=0,009). Response rate of pathological lymph nodes, in direct proportion to the number of cycles of neoadjuvant chemotherapy was higher (p = 0.034). Discussion: NF-?B expression decreased for non-responsable patients but NF-?B increased for partial responsable patients. Also for the first time in the literature low survivin expression in lymph nodes was shown to be associated with increased response. In order to use these results in clinical practice, further prospective, controlled studies are needed.