Meme kanseri tanılı neoadjuvan kemoterapiye; fizik muayenede ve radyolojik olarak tam yanıt vermiş hastalarda preoperatif alınan biyopsi ile postoperatif nihai patolojinin karşılaştırılması
Comparison of preoperative biopsy and postoperative final pathology in patients with a complete response to neoadjuvant chemotherapy with breast cancer diagnosis in physical examination and radiological analysis
- Tez No: 874457
- Danışmanlar: PROF. DR. FAZİLET ERÖZGEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Neoadjuvan kemoterapi, Radyolojik tam yanıt, Kor biyopsi, Patolojik tam yanıt, Neoadjuvant chemotherapy, Radiological complete response, Core biopsy, Pathological complete response
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
AMAÇ Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü olarak bilinmektedir. Bu yüzden ki tüm dünyada meme kanseri tedavisi gelişmekte ve böylece hastaların yaşam süresi uzamaktadır. Yaşam süresi uzamasıyla meme kanserinin cerrahi tedavisinin oluşturduğu morbidite, psikolojik sonuçlar ve kozmetik sonuçlar önem arz etmeye başlamıştır. Meme kanserli bazı hastalarda neoadjuvan kemoterapi tedavisi, tümörü tamamen ortadan kaybetmiş böylece ameliyat sonrası patolojide tümör gözlemlenmemiştir. Bu sonuçlar ile meme kanseri tedavisinde, cerrahi tedavi tartışılmaya başlanmıştır. Çalışmamızda amaçladığımız ; neoadjuvan kemoterapi tedavisi alan hastalarda radyolojik tam yanıt gözlendiği taktirde alınacak preoperatif dönemdeki kor biyopsi ile ameliyat sonrasındaki patoloji sonucunu kıyaslayıp kor biyopsinin güvenilirliğini değerlendirmektir. GEREÇ-YÖNTEM Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde 11.05.2023-01.06.2024 tarihleri arasındaki neoadjuvan kemoterapi tedavisi alıp cerrahi planlanan hastaların bazı demografik özellikleri, neoadjuvan kemoterapi öncesindeki görüntüleme sonuçları ve patoloji sonuçları kaydedildi. Neoadjuvan tedavi sonrası fizik muayenesi, görüntüleme tetkikleri yapılıp radyolojik tam yanıt olmayan hastalar çalışmadan dışlandı. Radyojik tam yanıt olan hastalardan, preoperatif dönemde tümör yatağından kor biyopsi alındı ve ardından opere edildi. Operasyon öncesi kor biyopsi sonuçları ile ameliyat sonrası nihai patoloji sonuçları kayıt edildi ve karşılaştırıldı. BULGULAR Belirtilen tarihlerde 71 hasta neoadjuvan tedavi sonrası ameliyat olmak için kliniğe başvurdu. Toplamda 36 hasta çalışmamıza uygun görüldü. 36 hastadan preoperatif dönemde kor biyopsi alındı, ardından opere edildi. Kor biyopsi sonuçlarına göre 36 hastanın 35'inde (%97,2) tümör görülmez iken, 1 tanesinde (%2,8) tümör görüldü. Nihai patoloji sonucu ise 22 hastada (%61,1) kor biyopsi ile uyumlu olarak patolojik tam yanıt, 14 hastada (%38,9) ise halen tümör varlığını gösterdi. Kor biyopsinin duyarlılığı %100, seçiciliği %62,9, doğruluğu %63,9 ve yanlış negatiflik oranı %37,1 olarak ölçülmüştür SONUÇ Kor biyopsinin yanlış negatiflik oranı %37,1 olması nedeniyle güvenilirliği tartışmalıdır. Kor biyopsi ile ameliyatsız takip edilebilecek hastalar bu öalışma sonucu ile pek mümkün gözükmemekle beraber örneklem büyüklüğünün küçük olması ve bu tür çalışmaların azlığı nedenli,daha fazla çalışma gerekmektedir. Fakat yakın gelecekte cerrahi henüz bırakılamayacak bir tedavi modelitesidir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE Breast cancer is the most common type of cancer in women. Consequently, advancements in breast cancer treatment are continually evolving, thus extending patients' life expectancy. With the increase in life expectancy, morbidity, psychological impacts, and cosmetic outcomes associated with the surgical treatment of breast cancer have become increasingly significant. In some breast cancer patients, neoadjuvant chemotherapy (NACT) completely eradicated the tumor, resulting in no detectable tumor in the postoperative pathology results. As a result of these findings, the necessity of surgery in breast cancer treatment has come into question. In our study, we aim to demonstrate that for patients who receive NACT and achieve a radiological complete response (rCR) comparing the preoperative core biopsy with the postoperative pathology results can provide evidence for managing breast cancer through surveillance rather than surgery. MATERIAL-METHOD Imaging and pathology results before NACT and demographic characteristics of patients who received NACT and were operated between from January 1, 2023, to June 1, 2024 at the Haseki Training and Research Hospital Department of General Surgery, were documented. After NACT, patients who did not achieve a complete radiological response were excluded from the study by conducting physical examinations and radiological imaging. In patients who achieved a radiological complete response, a core biopsy was performed on the tumor bed prior to surgery, after which the patients underwent the surgical procedure. Preoperative core biopsy results and final postoperative pathology results were recorded and compared. RESULTS On the specified dates, 71 patients were admitted to the clinic for surgery after receiving NACT. A total of 36 patients were selected for our study. A biopsy was performed on the patients before their surgery. According to the core biopsy results, no tumor was seen in 35 of 36 patients (97.2%), while tumor was detected in 1 (2.8%) of the patients. The final pathology results, consistent with core biopsy findings, showed a pathological complete response in 22 patients (61.1%) However, 14 patients (38.9%) still had evidence of tumor in their final pathology results. The sensitivity of core biopsy was measured as 100%, selectivity as 62.9%, accuracy as 63.9% and false negative rate as 37.1%. CONCLUSİON The reliability of core biopsy is questionable due to the false negative rate of 37.1%. Although it seems unlikely that patients can be followed up without surgery with core biopsy, more studies are needed due to the small sample size and the scarcity of such studies. However, surgery is a treatment modality that cannot be abandoned in the near future.