Kadavrada prostat, periprostatik ve uzak pelvik lokalizasyonlarda nöral yapıların belirlenmesi ve haritalandırılması
The determination and mapping of neural structures at the prostate, periprostatic and far lateral pelvic localizations
  1. Tez No: 347883
  2. Yazar: EMRE HURİ
  3. Danışmanlar: PROF. RUHGÜN BAŞAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: prostat, plexus pelvicus, nöral haritalandırma, anatomi, prostate, pelvic plexus, neural mapping, anatomy
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada prostat ve periprostatik alanda fascia pelvis ile anatomik olarak ilişkide olan plexus pelvicus'a ait sinir liflerinin lokalizasyonları ve bölgelerdeki sıklıkları araştırıldı. Dört kadavra çalışmaya dahil edildi. Umbilicus altından yapılan orta hat insizyonu ile pelvik alana ulaşıldı. Prostat ve periprostatik alanda yer alan fascia pelvis parietalis ile fascia pelvis visceralis, musculus levator ani ve ligamentum puboprostaticum ile komşu tüm anatomik oluşumlar gösterildi. Her kadavradan prostat lokalizasyonu merkez alınacak biçimde saat yönü tarif edilerek dokuz ayrı bölgeden 1x1 cm. boyutunda doku parçaları alındı. Grup (G) I, saat 12 hizası; (apikal alan), GII, sağ apex prostatae; GIII, saat 2 hizası; GIV, sağ lateral pelvis duvarı; GV, saat 5 hizası; GVI, saat 7 hizası; GVII, sol lateral pelvis duvarı; GVIII, saat 10 hizası; GIX, sol apex prostatae olarak belirlendi. Sinir dağılımları, sıklıkları ve çapları tüm gruplarda karşılaştırıldı. Sinir lif sayılarının gruplar arasında anlamlı fark oluşturmadığı saptandı (p=0.9). Sinir çapları GII, GIII, GIV, GVI ve GVIII'de farklı olarak belirlendi (p=0.001). Çalışmada sinir liflerinin prostat ve periprostatik alandaki dağılımları homojen olarak belirlenmiş olup buna karşın sinir çapları arasındaki fark bölgeler arasında gösterilmiştir
Özet (Çeviri)
We aimed to investigate the exact localization of neural pathway and the frequency of nerve fibers which are located in the pelvic fascial layers at the prostate and periprostatic regions. We used four cadavers in this study. Dissection was started with the infraumblical midline skin incision. Prostate and periprostatic regions including the visceral and parietal pelvic fasciae, levator ani muscle and puboprostatic ligaments were identified. Nine tissue samples were obtained from each cadaver. The localizations of samples which were taken from prostate and periprostatic regions were grouped as: Group (G) I, at 12 o'clock (apical region); G II, right prostatic apex; G III, at 2 o'clock; G IV, right far pelvic lateral; G V, 5 o'clock; G VI, 7 o'clock; GVII, left far pelvic lateral; G VIII, 10 o'clock and G IX, left prostatic apex. Nerve distribution, frequency and size were compared among nine groups. The number of nerve fibers did not show statistically significant difference among groups (p=0.9). The diameters of nerves were statistically significant different among the groups of II, III IV, VI and VIII (p=0.001) while there were no differences for the others. The distribution of nerve fibers at prostate and periprostatic regions were homogenous while the sizes of the nerves can be variable among the different parts of the pelvic region.