Normal işitmeye sahip yetişkinlerde chirp uyaranı normatif değerleri
Adults with normal hearing in the normative values ​​of the chirp stimulus
  1. Tez No: 347936
  2. Yazar: AHMET FEVZİ PARLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE SEYRA ERBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: İşitsel beyin sapı cevabı, ABR, Chirp, Auditory brainstem response, ABR, Chirp
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
İşitsel beyin sapı cevapları; odyolojik ve nörolojik tanıda kullanılan, hastanın katılımını gerektirmeyen, kokleadan başlayarak subkortikal yapılara kadar elektrofizyolojik fonksiyonları değerlendiren noninvaziv ve güvenilir bir testtir. ABR objektif bir test olmasına rağmen; dalga latansları ve amplitüdleri uyaran çeşidine, kullanılan parametrelere, bireyin yaş ve cinsiyetine göre farklılıklar gösterir. Bu tür farklılardan dolayı her klinik kendi normal değerlerini oluşturmalı ve standartlarını tespit etmelidir. Bu çalışmada, normal işiten yetişkinlerde chirp uyaran ile V. dalga latans ve amplitüdlerinin belirlenerek, kliniğimize ait normatif verilerin oluşturulması amaçlanmıştır. Bu amaçla, Başkent Üniversitesi Hastanesi KBB Kliniğine başvuran işitme şikayeti olmayan ve otoskopik muayenesi normal 31'i kadın 31'i erkek toplam 62 birey çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcılar 18-39 ve 40-60 yaş olarak 2 gruba ayrılmıştır. Saf ses ortalaması 18-39 yaş için maksimum 15 dB, 20-40 yaş için maksimum 20 dB olan ve immitansmetrik değerlendirmesi normal olan bireyler çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmamızda, 90, 70, 50, 40 ve 20 dB şiddetlerinde gönderilen chirp uyaran ile I. ve III. dalga elde edilebilirliği değerlendirilmiş, oluşan V. dalga latansları ve amplitüdleri ölçülmüştür. 90 dB şiddetinde 17 bireyde I. dalga, 14 bireyde ise III. dalga elde edilememiştir. Tüm bireylerden elde edilen V. dalga değerlerinde en yüksek amplitüd(0,41µV±0,12 µV) 70dB şiddetinde, en düşük latans(4,62ms±0,34ms) 90dB şiddetinde tespit edilmiştir. Cinsiyete göre yapılan değerlendirmede erkeklerde V. dalga latansları daha geç elde edilmiştir. Yaş gruplarına göre yapılan değerlendirmede ise 40-60 yaş grubu V. dalga latansları daha geç bulunmuştur. Çalışmamızdan elde edilen V. dalga latans ve amplitüdleri kliniğimize ait chirp uyaran ABR standartlarımızı oluşturmuştur. Bundan sonra yapılacak çalışmalar için referans oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
Auditory brainstem response; is a non-invasive and reliable test, which assesses electrophysiological functions till subcortical structures starting from cochlea and does not require participation of patient and used in neurological and audiologic diagnosis. Although ABR is an objective test, it varies according to the wave latencies and amplitudes stimulating type, used parameters as well as age and sex of the individual. Because of these differences, each clinic should establish its normal values, and determine its standards. In this study, it is aimed to determine V wave latencies and amplitudes on normal hearing adults via chirp stimulus and to establish normative data of our clinic. For this purpose, an overall of 62 subjects, who applied to Başkent University Hospital KBB (Otorhinolaryngology) Clinic and did not have any hearing complaints as well as whose autoscopic inspection was normal as well as composed of 31 female and 31 males, was included to the study. Participants are separated into two groups according to their ages as 18-39 and 40-60. Individuals, whose pure audible mean was maximum 14 dB for 18-39 ages, and maximum 20 dB for 20-40 ages as well as immitansmetric evaluation was normal, were included to the study. In our study, I and III wave attainability was evaluated via chirp stimulus, send at 90, 70, 50, 40 and 20 dB intensities, and formed V wave latencies and amplitudes were measured. At 90 dB intensity, I wave could not be obtained for 17 individuals, and III wave could not be obtained for 14 individuals. Maximum amplitude (0,41 µV ± 0,12 µV) on the V wave values, obtained from all individuals, was determined at 70 dB, and the lowest latency (4,62 ms ± 0,34 ms) was determined at 90 dB. During the evaluations, made according to sex, V wave latencies were obtained later on men. During the evaluations, made according to age groups, 40-60 age group V latencies were found later. V wave latencies and amplitudes from our study form the chirp stimulus ABR standards of our clinic. It shall form a reference for the future studies.