Sağlıklı genç yetişkinlerde menstruasyon döngüsünün işitsel beyinsapı cevaplarına (ABR) etkisi
Effect of menstrual cycle on auditory brainstem response (ABR) in healthy young adults
  1. Tez No: 713027
  2. Yazar: OĞUZHAN ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİDEM ŞAHİN CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Nöroloji, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: İşitsel uyarılmış beyin sapı cevapları (ABR), LS CE-Chirp, Menstrual döngü, Auditory Brainstem Response (ABR), LS CE-Chirp, Menstrual cycle
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Çalışmada, LS CE-Chirp uyaran kullanılarak menstrual döngünün ABR cevapları üzerindeki etkilerini araştırmak amaçlamıştır. Bu çalışma sağlıklı ve normal işitmeye sahip 18-30 yaş arasındaki 31 kadınla (62 kulak) yürütülmüştür. Katılımcılar, immitansmetrik değerlendirme ve saf ses odyometri sonuçları çalışma kriterlerine uygunluğu ispatlandıktan sonra ABR testine dahil edilmiştir. Menstruasyon döngünün foliküler fazında ve luteal fazında tekrarlanan ölçümler; 80dB nHL'de LS CE-Chirp uyaran kullanarak 500 Hz, 1 kHz, 2 kHz ve 4 kHz frekanslarında yapılmıştır. Luetal faz sırasında elde edilen V. dalga cevap latansları sağ kulakta tüm frekanslarda, sol kulakta 1 kHz ve 2 kHz'te anlamlı derecede daha kısa bulundu. Sol kulak 500 Hz ve 4 kHz frekanslarının V. dalga latansları kısalarak anlamlılığa yaklaşmıştır. Sonuçlar, menstrual döngü sırasındaki fizyolojik tepki değişimlerinin santral işitsel yolu etkilediğini desteklemektedir. Menstrual döngünün luteal fazında ABR V. dalga latansları kısalmaktadır.
Özet (Çeviri)
The study aims to find out the effects of the menstrual cycle on the ABR responses by using LS CE-Chirp stimulus. This study has been done with the participation of 31 women (62 ears) who have healthy and normal hearing and are between the ages of 18-30 years. The participants have been included in the ABR test after their immitancemetric evaluation and pure tone audiometry results have been confirmed to be suitable for the working criteria. The measurements that are repeated over the follicular and luteal phases of the menstrual cycle are done in frequencies of 500 Hz, 1 kHz, 2 kHz and 4 kHz by using LS CE-Chirp stimulant. It has been found that the V. wave response latencies which are gathered during the luteal phase are significantly shorter in all frequencies for the right ear and in 1 kHz and 2 kHz frequencies for the left ear. The significance of the V. wave latencies of the left ear 500 Hz and 4 kHz frequencies have gotten closer by getting shorter. Results support that the changes in physiologic responses during the menstrual cycle affect the central auditory pathway. The latencies of ABR V. wave are shortened in the luteal phase of the menstrual cycle.