Beş ve üzerinde aksiller nod tutulumu olan çok yüksek riskli erken evre meme kanseri olguları: 5 yılın üzerinde sağkalım elde edilenler ile nüks ve/veya metastaz gelişen olguların prediktif ve prognostik faktörler ile tedavi özelliklerinin karşılaştırılmalı retrospektif analizi
Early stage extremely high risk breast cancer patients with involvement of five and over axillary lymph nodes: retrospective comparative analyzes of predictive and prognostic factors in-between the survivors of five years and over and the patients with recurrence and metastasis
- Tez No: 347955
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ BARUTCA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Erken evre meme kanseri, lenf nodu metastazı, prediktif ve prognostik faktörler, Early stage breast cancer, lymph node metastasis, predictive and prognostic factors
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Erken evre, özellikle aksiller lenf nodu metastazlı meme kanserinde adjuvan tedavi seçiminde prediktif ve prognostik faktörler çok büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, retrospektif olarak, beş ve üzerinde lenf nodu tutulumu olan yüksek riskli meme kanseri olgularını analiz ederek en az beş yıl genel sağkalıma ulaşan olgularla (çalışma grubu), tümör nüksü ve/veya metastaz gelişenleri (kontrol grubu) karşılaştırarak prediktif ve prognostik faktörleri belirlemektir. Adnan Menderes Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı?nda Ocak 2000?Mayıs 2013 tarihleri arasında takip edilen toplam 500 opere meme kanserli hastadan, kriterlere uygun 37 olgudan, 23?ü en az beş yıldır hastalıksız (çalışma grubu) iken, 14?ünde takipte nüks/metastaz gelişmişti (kontrol grubu). Olgular, demografik özellikleri (yaş, menapozal durum, obesite gibi), primer tümörün anatomik ve histolojik özellikleri (primer tümörün boyutu, evresi, derecesi, Ki67, hormon reseptörleri, Her2/neu durumu gibi), tedavi yöntemleri (cerrahi tedavi, kemoterapi, radyoterapi, hormonal ve biyolojik tedaviler) ve prognoz (hastalıksız sağkalım ve genel sağkalım süreleri) açısından genel ve karşılaştırmalı olarak incelendi. Metastatik lenf nodu sayısı ve (metastatik/örneklenen) lenf nodu oranı çalışma ve kontrol grupları arasında farklı değildi. Çalışma grubunda ?derece 3? (sırasıyla %48?e karşı %0; p=0.03) ve ?p53(-)? (sırasıyla, %64?e karşı %36; p=0.036) tümörler kontrol grubundan belirgin olarak fazlaydı. Çalışma grubunda, kontrollere göre; adjuvan kemoterapi 6 kürden fazla uygulanmış (sırasıyla %87?ye karşı %43; p=0.004), kemoterapi rejimleri daha fazla hastada taksan grubu ajanlar içermekte (sırasıyla %91?e karşı %64; p=0.042), aromataz inhibitörleri daha fazla hastada kullanılmış (sırasıyla %100?e karşı %75; p=0.019) ve switch tedavilerde tamoksifen tedavi süresi daha kısaydı (sırasıyla 22,2±4 ve 39.7±14.7 ay; p=0.004). Sonuç olarak, bu çalışmanın bulguları ?derece 3? ve/veya ?p53(-)? tümörler gibi prediktif faktörlere sahip beş ve üzerinde aksiller lenf nodu tutulumu olan yüksek riskli meme kanseri hastalarının adjuvan tedavilere daha iyi yanıt verebileceklerine işaret etmektedir. Kemoterapi kür sayısının altıdan fazla olması, taksan içeren rejimler ve aromataz inhibitörlerinin kullanımı prognoza olumlu etki edebilir.
Özet (Çeviri)
Predictive and prognostic factors are extremely important for the adjuvant treatment decisions in early stage breast cancer with metastatic axillary nodes. The aim of this study was to analyze high risk breast cancer patients with involvement of five and over axillary lymph nodes retrospectively, and to determine the predictive and prognostic factors by comparing patients with an overall survival of at least five years (study group) with patients those have tumor recurrence and/or metastasis (control group). From a total of 500 patients those were followed-up in-between January 2000 and May 2013, in Adnan Menderes University, Medical Oncology Department, 37 were meeting the study criteria, of them; 23 were disease free for at least five years (study group) and 14 had recurrences/metastases in the follow-up (control group). The patients were analyzed generally and comperatively, for demographical (such as age, menapousal status, and obesity), anatomical and histological characteristics (such as primary tumor?s diameter, stage, grade, Ki67, hormon receptors, and Her2/neu status), treatment modalities (surgical treatments, chemotherapy, radiotherapy, hormonal and biological therapies) and prognosis (disease free and overall survival). Both number of metastatic lymph nodes and (metastatic/sampled) lymph node ratio oranı was not significantly different in-between the study and the control groups. In the study group both ?grade 3? (48% vs. none, respectively; p=0,03) and ?p53(-)? (64% vs. 36%, respectively; p=0.036) tumors were significantly more than the controls. Also in the study group as compared to controls; adjuvant chemotherapy was applied more than 6 cycles (87% vs. 43%, respectively; p=0.004), the regimens included more taxane group agents (91% vs. 64%, respectively; p=0.042), aromatase inhibitors were used in more patients (100% vs. 75%, respectively; p=0.019) and the period of tamoxifen treatment in switch regimens were shorter (22.2±4 and 39.7±14.7 months, respectively; p=0.004). In conclusion, the results of this study suggested that, high risk breast cancer patients with involvement of five and more nodes that have the predictive factors as ?grade 3? and/or ?p53 (-)? tumors are probably more responsive to adjuvant treatments. Chemotherapy of more than 6 cycles, administering taxane-based rejimens and aromatase inhibitors in the adjuvant regimens may favourably affect the prognosis.