İtfaiye teşkilatlarının yangınla mücadelesinde stratejik yönetim
Strategic management of fire combat in fire brigade
  1. Tez No: 347970
  2. Yazar: CANALP BERKDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TARGAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İtfaiye, Yangınla Mücadele, Stratejik Yönetim
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Yüksek teknoloji ile sürekli büyüyerek genişleyen kentlerde, büyümeye bağlı artış gösteren yangınlar, çalışma ve yaşam alanlarımızı tehdit etmektedir. Bu çalışmanın amacı ?Ülgen ve Mirze? in kaynaklarında belirttiği gibi bir savaşta orduların girişecekleri hareket ve faaliyetlerin tasarlanması ve yönetilmesi sanatının strateji olduğu ilkesinden yola çıkarak hayatımızı her zaman tehdit eden yangınlarda itfaiye teşkilatları kaynaklarını etkili ve ekonomik kullanılarak en iyi şekilde savaşabilmenin stratejik yönetim ile sağlanabileceğini anlatılmaya çalışılmıştır. Bunun için ateşin bulunmasını ile itfaiye teşkilatlarını tarihte kuruluşundan bu yana tanıtmaya ve görevlerini anlatmak, kentleşme ve sanayileşmeyle birlikte ateş ve enerjiye olan ihtiyacın artması ile aynı paralelde ihtiyaç duyulan itfaiye teşkilatlarının başta Avrupa ve Amerika olmak üzere çalışmalarını Türk itfaiyesi ile karşılaştırarak aradaki farklılıklar gösterilmiştir.İtfaiye teşkilatlarının mücadeleden başarılı çıkması için bu farklıları göz önünde bulundurarak stratejik yönetim anlayışının kanun ve yönetmelik emri gereğiyle yapılması anlayışında olmadığını, bunların ötesine geçerek stratejik yönetim anlayışının fayda sağlayacak değişim ve gelişimleri araştıran, bu değişim ve gelişimlerle öğrenen, öğreten örgütlerde olduğu anlatılmaya çalışılmıştır.Stratejik yönetimin gereği olan analiz, yöntem ve çeşitlerinin itfaiye teşkilatlarında bu analiz, yöntem ve çeşitlerinin gelişmiş ülkelerde uygulanmakta olan yangın risk haritası ve analizi ile istatistiksel analiz ve tablolar ile stratejik yönetim anlayışının sağlanacağını söyleyebiliriz.İtfaiye teşkilatlarının çalışma, harcama ve başarılarının ölçülmesi, değerlendirilmesi veya merkezi hükümetin denetimleri uzmanlık gerektirdiği, bu uzmanlığın ise ölçme ve değerlendirme veya denetlemenin ancak dış çevre analizi olan yangın risk harita-analizi veiç çevre analizi olan yangın istatistikleri ile uzak dış çevre olan uluslararası standartlara göre ölçülmesi arzu edilen hedeflere ulaşılacağı düşünülmektedir. Yönetebilmenin başarısının ölçmeden geçtiği ilkesinden yola çıkarak kent halkına karşı sorumlu olan belediye meclisi ve üst yönetiminin tam anlamıyla uygulayabilmesi için yapılan tüm faaliyetlerin stratejik yönetime göre yapılmasını bilmelidir. Bir kamu kuruluşu olan belediyeler ve ona bağlı itfaiye teşkilatlarının EK-B?de belirtildiği gibi strateji ile yönetilmesini emreden kanunun verimlilik ölçüsünü de stratejik yönetimin fonksiyonları ile mümkün olabileceği öngörülmektedir.İtfaiye teşkilatları belirledikleri hedeflerle yakın ve uzak çevrede eşdeğer kurumlarında mevcut durumlarının resmini çekerek yılsonunda tekrar çekilen resimleri yan yana koyarak yapılan tüm harcamaların nelere ve nerelere harcandığı, harcamalara karşılık verimlilik oranları karşılaştırılarak planlanan büyük resim ancak böyle görülebilmektedir.Tüm bunların yapılabilmesinin ise Türk itfaiye teşkilatlarının zenginleştirilmiş ulusal raporlama sistemine geçilmesi mümkün olacağı düşünülmektedir. Ulusal raporlama sistemi Türk itfaiyesinin tahlil sonuçlarını vererek, hangi şehrin daha güvenli ve daha sağlıklı olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In rapidly developing and enlarging cities, fire risk depending on development have been treatening our living and working area. The aim of this Project is, to struggle in an active and economic way, as it?s pointed out in ÜLGEN?s and MİRZE?s recourses it is a kind of war strategy to arrange the acts and manage the actions. Similarly how to struggle overcome the the fire risk, which treaten our life, can be done in Fire Brigade system. Starting from discovering the fire and duty of Fire Brigade, It?s inevitable to analize and compare the fire brigade system especially in Europen cities and America with Turkish system.After all differences should be set out under the circumstances of the need of fire and energy.In order to manage successfully in Srtategic system understanding not only under the control of laws and formal documents but also changing strategic system should be analized. After coparing with the other countries strategies, all the strategies should be tought to the Fire Brigade members. We can say that Strategic Management can be provided by analization,which is necessary fof fire fighting, tabling them and variety of management. They should be checked and compared with the strategic fire risk map in developed countries. It is thought that we can reach International standards which needs to be measured by experts.It must be done under the control of government.Manager and the Commission?s success can be seen by mesurement.From this point of view Municipalities and the members of town hall must know how to stuggle according to strategic management. Strategic management, analizing,and tabling them may cost a lot. Municipalities, as one of the government offices, and Fire Brigade Commission should follow strategic management system as shown in attechment.(EK-B)The success can be measured by photographing the activities during the period and putting them side by side to see how much finance was used and how successfull the Fire Rescue Commission is.It is thought that analysis and result of analysis will help Turkish Fire brigade Commission to be in rich National Reporting system. By this way it can easily be seen which city or cities are more safe and healthy. KEY WORDS: Fire brigade, Struggle with fire, Strategic management.