Yurt dışında görevlendirilen Milli Eğitim Bakanlığına bağlı öğretmenlerin sorunları ve çözüm önerileri: Almanya örneği
The problems of teachers who were assigned abroad by The Ministery of National Education and their solution offers: Germany sample
  1. Tez No: 347971
  2. Yazar: CEM CEVAHİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ HAMEDOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yurt dışı Görevi, Öğretmen, Yaşanan Sorunlar, Duty of Working Abroad, Teacher, Encountered Problems
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada yurt dışında görev yapmış öğretmenlerin demografik değişkenlere göre sorunları incelenmiştir. Avrupa ülkelerinden Almanya ile sınırlandırılan bu araştırma yurt dışında görev yapan öğretmenlerin sorunlarını inceleyen ilk çalışma olması nedeniyle önemlidir. Böyle bir araştırmanın Türkiye'de daha önce yapılmamış olması, çalışmanın önemini daha da arttırmaktadır. Çalışma grubu Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yurt dışında görevlendirilen ve görevini tamamlayıp Türkiye'ye dönen ve araştırmaya katılmayı kabul eden 157 öğretmenden oluşmaktadır. Veriler bilgisayar ortamında SPSS'ye aktarılmıştır. Bilgisayar ortamına aktarılan bu verilerin ortalamaları ve bağıl değişim katsayıları hesaplanmıştır. İki bağımsız gurubun ortalamalarını karşılaştırmak için“tek örneklem t-testi”ve ikiden fazla grupların ortalamalarını karşılaştırmak için“tek yönlü bağımsız örneklem testi”analiz teknikleri kullanılmıştır. Öğretmenlerin yaşadıkları sorunlar ile demografik değişkenler arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; öğretmenlerin en çok oryantasyon ve uyum, sağlık sigortası, barınma ve yabancı dil konularında sorun yaşadıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, challenges of teachers who have worked abroad have been studied carefully in terms of demographic parameters. It is important because it is the only research that examines the problems of teacher working abroad. And it has been delimited with only Germany among all other European countries. Since such a study has never been prepared before, this increases the importance of this research. The Study group consist of 157 teachers who were charged with working abroad by The Ministry of National Education. All the teachers accepted participating in our study are currently back in Turkey. The Study group consist of 157 teachers who were charged with working abroad by The Ministry of National Education. All the teachers accepted participating in our study are currently back in Turkey. All the data has been transferred to SPSS through computers. The average and relative range factor of all this data has been calculated after being transferred to the Computer environment. To compare the average results of two independent group“Single Sample T Test”has been applied. And to compare average of groups more than two,“One-Way Independent Samples”analyze technique has been applied. Significant relations have been found between demographic parameters and problems that teachers encountered. According to the findings, it has been indicated that teacher have most of their problems mainly with orientation, concord, health insurance, house and foreign languages.